Maline imaju malo ugljenih hidrata i mnogo vlakana, što ih čini pametnim izborom za svakoga. Zdravstveni benefiti ovog voća su mnogobrojni, a kako sezona kratko traje bila bi prava šteta da je propustite.
Jedna šolja (123 grama) malina ima 14,7 grama ugljenih hidrata i 8 grama vlakana, što znači da imaju samo 6,7 grama neto svarljivih ugljenih hidrata po porciji.
Maline takođe verovatno neće povećati nivo šećera u krvi. Glikemijski indeks (GI) je mera koliko brzo određena hrana povećava šećer u krvi. Iako GI za maline nije određen, većina bobičastog voća spada u kategoriju sa niskim glikemijama.
Pored toga, studije pokazuju da maline mogu smanjiti šećer u krvi i poboljšati insulinsku rezistenciju. U studijama na životinjama, miševi hranjeni liofiliziranim crvenim malinama uz ishranu sa visokim sadržajem masti imali su niži nivo šećera u krvi i manju insulinsku rezistenciju od kontrolne grupe.
Miševi hranjeni malinama takođe su pokazali manje dokaza o masnoj jetri .
Takođe, maline su bogate taninima, koji blokiraju alfa-amilazu, digestivni enzim neophodan za razgradnju skroba.Blokirajući alfa-amilazu, maline mogu smanjiti broj ugljenih hidrata koji se apsorbuju nakon obroka, što smanjuje uticaj na šećer u krvi.
Maline imaju i antiinflamatorna svojstva koja mogu da smanje simptome artritisa. U jednoj studiji, pacovi tretirani ekstraktom crvene maline imali su manji rizik od artritisa nego pacovi u kontrolnoj grupi. Pored toga, oni koji su razvili artritis imali su manje ozbiljne simptome od onih iz kontrolne grupe.
U drugoj studiji na pacovima, oni kojima je davan ekstrakt maline imali su manje otoka i razaranja zglobova od kontrolne grupe.
Veruje se da maline štite od artritisa blokiranjem COKS-2, enzima odgovornog za izazivanje upale i bola.
Maline pored svega navedenog mogu da pomognu i u gubitku težine Jedna šolja (123 grama) malina ima samo 64 kalorije i 8 grama vlakana. Štaviše, sastoji se od više od 85% vode. Ovo čini maline zasitnom, niskokaloričnom hranom.
U jednoj studiji na životinjama, miševi koji su hranjeni ishranom sa visokim sadržajem masti i dobijali su visoke doze ketona maline dobili su manju težinu od miševa u kontrolnoj grupi.
Mnogi će se oduševiti i podatkom da maline mogu na neki način da pomognu u zaustavljanju znakova starenja. Maline su bogate antioksidansima, koje se bore protiv slobodnih radikala u vašem telu.
Antioksidansi su povezani sa dužim životnim vekom i pokazuju efekte protiv starenja kod ljudi. Maline su takođe bogate vitaminom C, koji je neophodan za zdravu kožu. Može poboljšati proizvodnju kolagena i preokrenuti oštećenje kože uzrokovano UV zracima.
U jednoj osmonedeljnoj studiji, stariji pacovi hranjeni ishranom sa 1% ili 2% malina pokazali su poboljšane motoričke funkcije, uključujući ravnotežu i snagu, prenosi Healthline.
Izvor: Naxi.rs