Nakon vikenda i uživanja u dostavi hrane ili domaćim obrocima, vjerovatno i vi imate ostatke hrane u frižideru. Međutim, to može biti opasnije nego što mislite.
Stručnjak za hranu upozorava da velika većina ljudi pravi iste greške pri spremanju ostataka. Te naizgled bezazlene greške omogućavaju štetnim bakterijama da se neprimjetno razmnožavaju. Kako sve više ljudi poseže za podgrijanim obrocima, raste i vjerovatnoća pravljenja tih grešaka. Ovo su najčešći propusti prema Agenciji za standarde hrane (FSA), piše Mirror.
Iz Agencije za standarde hrane (FSA) savjetuju sljedeće:
Izvan frižidera četiri sata
„Držite ohlađenu hranu izvan frižidera što je kraće moguće tokom pripreme (najviše četiri sata). Nemojte ostavljati vrata frižidera otvorena duže vrijeme jer tada frižider mora više raditi da bi spustio temperaturu.“
FSA takođe upozorava da ne stavljate vrelu ili toplu hranu direktno u frižider. Dozvolite da se kuvana hrana ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider u roku od jednog do dva sata, prenosi Slobodna Dalmacija.
Kako biste ubrzali hlađenje, podijelite hranu na manje porcije i stavite je u plitke posude ili kese za zamrzivač prije hlađenja ili zamrzavanja.
Stručnjakinja za hranu Ghaida Batarseh Havern, pišući na blogu Marthe Stewart, predlaže da je vremenski okvir još kraći prije nego što kuvana hrana postane nesigurna za jelo. Prema Havern, hrana može ostati u „opasnoj zoni“, tj. izvan frižidera, samo dva sata.
Kaže:
„Maksimalno vrijeme koje kvarljiva hrana može provesti u opasnoj zoni je dva sata. Nakon toga hranu treba pojesti, pravilno spremiti ili baciti. To uključuje sve kuvane ostatke, nasjeckano voće i povrće, meso, perad, ribu, jaja i mliječne proizvode.“
Ostaci hrane su bezbjedni za jelo hladni, pod uslovom da su pravilno kuvani, ohlađeni i stavljeni u frižider u roku od dva sata. Hlađenje usporava rast bakterija i čini hranu sigurnom za konzumiranje.
Ali te ostatke treba pojesti u roku od 48 sati ili ih zamrznuti ako to ne možete.
Šta kada su zabave i druženja?
Kada organizujete druženja ili večere, ostavljanje hrane izvan frižidera ponekad djeluje najpraktičnije. Da biste to uradili bezbjedno, držite toplu hranu na 60 °C ili više, što je izvan temperaturne „opasne zone“.
Stručnjakinja Catie Beauchamp iz ButcherBoxa savjetuje:
„Držite topla jela na ringli, na laganoj temperaturi. To ih čini dostupnima duže, a i dalje bezbjednima.“
„Ako nemate opremu za održavanje topline, poput sporog kuvala, stavite kuvanu hranu u frižider i iznosite samo male porcije odjednom.“
Izvor: Nezavisne




