Magazin

Ljekari o dilemi: Da li je opasno spremati hranu u mikrotalasnoj

Mikrotalasne pećnice su decenijama prisutne u domaćinstvima širom svijeta, ali su istovremeno bile predmet brojnih zabrinutosti i mitova o njihovoj bezbjednosti.

Dok neki odbijaju da jedu hranu zagrijanu u mikrotalasnoj pećnici, naučnici tvrde da su mnogi strahovi neosnovani.

Da li postoji realan rizik i razlog da se plašite korišćenja mikrotalasnih pećnica?

Mogući negativni efekti mikrotalasnih pećnica

Pošto mikrotalasne pećnice koriste zračenje za zagrijavanje hrane, ljudi često brinu o mogućim zdravstvenim rizicima. Međutim, važno je naglasiti da mikrotalasi ne koriste jonizujuće zračenje koje može da izazove radijacionu bolest, već elektromagnetne talase zbog kojih molekuli vode u hrani vibriraju, stvarajući toplotu.

Da li je bezbjedno zagrijavati hranu u plastici?

Jedna od stvarnih opasnosti mikrotalasne pećnice je zagrijavanje hrane u plastičnim posudama. Plastika, posebno ona koja nije namijenjena za upotrebu u mikrotalasnoj pećnici, može da ispusti štetne hemikalije u hranu.

Iako su razvijene specijalne plastične posude za mikrotalasne pećnice (MFPC), istraživanja su pokazala da čak i one mogu da ispuštaju mikroplastiku tokom zagrijavanja, što može imati negativne posljedice po zdravlje.

Dr Džej Kalbertson, profesor prehrambene tehnologije, savjetuje:

„Nisam ljubitelj zagrijavanja hrane u plastici. Čak i posude za mikrotalasnu pećnicu mogu da sadrže hemikalije, posebno kada su nove.“

Da biste smanjili rizik, on preporučuje da prvo koristite nove plastične posude za zagrijavanje vode nekoliko puta prije nego što ih upotrebite za hranu, kako biste iz njih izbacili polimere.

Najbolji izbor: Koristite čvrste plastične posude više puta i izbjegavajte podgrijavanje hrane u plastičnim kesama.

Može li hrana iz mikrotalasne peći izazvati rak?

Ne postoje naučni dokazi da hrana u mikrotalasnoj pećnici može izazvati rak. Korišćeni elektromagnetni talasi su preslabi da izazovu bilo kakve promjene u ćelijama tijela.

„Mikrotalasno zračenje je preslabo da izazove jonizaciju. Sve što može da uradi je da izazove molekule da vibriraju i zagriju hranu“, kaže Rahim Hašmani, istraživač fizike.

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Koji je tvoj idealni prijatelj po horoskopu

Urednik

Idealna jačina klime: Radi savršeno i kada napolju „gori asfalt“

Urednik

Ne pravite ove greške prilikom doručka i mršavićete

Urednik

Grčka uvela nove takse za turiste

Urednik

Kako jednostavne jutarnje navike mogu da zaštitite vaše srce?

Urednik

Pogledajte u nebo večeras, ostvariće vam se želja

Urednik

Ova četiri horoskopska znaka čeka mirna druga polovina 2025. godine

Urednik

Koliko je zapravo 10.000 koraka? Evo koliko treba da hodamo svaki dan

Urednik

Predivno staro biblijsko ime za dječake, nosi vrlo moćno značenje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više