Magazin

Namirnice koje pozitivno djeluju na imunitet

Sa dolaskom zmskih mjeseci povećan je i broj virusnih patogena. Aktivnost gripa obično počinje da ubrzava tokom jeseni, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Jasno je da je sada vrijeme da počnete da gradite svoju odbranu organizma. Zdrav imuni sistem zavisi od mnogo toga, uključujući kvalitetan san, higijenu, upravljanje stresom, ali i dobro izbalansiranu ishranu. Do 80% imunih ćelija tijela nalazi se u crijevima, a stručnjaci sve više shvataju da ono što jedete utiče na jedinstvenu mješavinu prijateljskih bakterija u gastrointestinalnom traktu poznatom kao mikrobiom, što utiče na ukupni imunitet.

Pa, koje bi to namirnice trebalo da dodamo na licu?

Bijeli luk

Luk ima antiinflamatorna svojstva koja jačaju imunitet i rade na regulaciji određenih hemikalija u imunološkom sistemu odgovornih za borbu protiv virusa i bakterija, a takođe cilja na inflamatorne ćelije.

Ako želite dejstvo luka, ali bez zalogaja sirovog bijelog luka ukoliko ga ne volite, isjeckajte ga i ostavite da odstoji 10-15 minuta prije kuvanja.

Đumbir

Kao i bijeli luk, i ovaj korijen ima antivirusna i antibakterijska svojstva i može biti posebno dobar u otklanjanju ili smirivanju upale grla. Đumbir sadrži gingerole, jedinjenja koja deluju kao protivupalno.

Sjeme suncokreta

Mocćan je izvor vitamina E i nekoliko minerala povezanih sa imunitetom. Nedostatak adekvatnog vitamina E povezan je sa smanjenom aktivnošću bijelih krvnih zrnaca, koje normalno sprečavaju širenje invazivnih virusa. Sjeme suncokreta takođe sadrži magnezijum, a umanjivanje tog minerala povezano je sa smanjenom aktivnošću imunih ćelija, povećanim oksidativnim stresom i pojačanom upalom, piše Huff Post.

Losos ili druga riba

Većina ljudi se bori da dobije dovoljno vitamina D, posebno u hladnijim mjesecima. Zimi se u koži stvara malo vitamina D jer je ugao sunca suviše nizak. Istraživači sa Harvarda otkrili su da je kod ljudi sa niskim nivoom ove hranljive materije oko 40% veća vjerovatnoća da su imali nedavnu respiratornu infekciju u poređenju sa osobama koje su imale dosta vitamina D. To može biti zato što vitamin D pokreće proizvodnju antimikrobnih jedinjenja koja mogu pomoći u neutralizaciji aktivnost infektivnih agenasa, uključujući virus gripa. Losos je jedan od najboljih izvora ove hranljive materije.

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Grčka uvela nove takse za turiste

Urednik

Kako jednostavne jutarnje navike mogu da zaštitite vaše srce?

Urednik

Pogledajte u nebo večeras, ostvariće vam se želja

Urednik

Ova četiri horoskopska znaka čeka mirna druga polovina 2025. godine

Urednik

Koliko je zapravo 10.000 koraka? Evo koliko treba da hodamo svaki dan

Urednik

Predivno staro biblijsko ime za dječake, nosi vrlo moćno značenje

Urednik

Nedjeljni horoskop od 19. do 25. maja 2025.

Urednik

Kriza srednjih godina: Mit ili znak da se nešto dublje dešava?

Urednik

Najviše milijardera je rođeno u ovom znaku horoskopa

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više