Magazin Pročitajte još

Neka vaš vrt bude kao iz bajke: Koje se cvijeće sadi u martu

Vrijeme je da u martu izađete u dvorište i počnete sa prvim radovima oko vaših kuća, vikendica ili pak balkona.

Svi smo u nedoumici šta je to što bismo mogli sada da radimo. Evo nekoliko preijdloga odakle da počnete:

– Priprema zemljišta

– Priprema zemljišta za sadnju, se može izvesti ašovom ili motikom u zavisnosti od tipa zemljišta i njegove zbijenosti, a ako je površina veća mašinski.

Dobro struktuirano zemljište: Preko njega treba rasporedi tanak sloj đubriva, pa onda prekopati ili ga nakon okopavanja obogatiti mineralnim đubrivom.

Zbijeno i glinovito zemljište: Onda pored organskog đubriva treba dodati i određenu količinu pijeska.

Zemljište sa krupnijim komadima kamena: Ovakvo zemljište se često sreće u planinskim predjelima, treba ga također obogatiti po mogućstvu organskim đubrivom, suviše velike komade kamena izvaditi i dodati još humusa, ako je dubina zemljišta mala u odnosu na zahtjeve biljaka.

Cvijeće, žbunovi, voćke

U martu se sade određene vrste ukrasnog bilja, a to je idealan mesec za proljećnu sadnju ruža. Tokom mjeseca poželjno prorijediti, razdijeliti ljekovito, začinsko bilje i perene i presaditi ga ukoliko je potrebno.

Početkom marta treba saditi lukovice gladiole, ljiljane, kale, begonije, amarilis, kane, dalije i druge. Ukoliko želite da vam se ovo cvijeće primi, neophodno je da ga zasadite najkasnije do maja.

Pravo vrijeme za sađenje cvijeća je kada prođe opasnost od mrazeva, a lukovice treba da postavimo na mjesto sa puno sunca. Dubina sadnje zavisi od vrste cvijeta pa se prije nego započnete raspitajte o uslovima koji su potrebni za biljku koju ste odabrali.

Takođe, bitno je da napravite dovoljan razmak između sadnica kako bi se svaka biljka razvijala u najboljim uslovima. Tako gladiole treba da imaju razmak od 12 do 15 cm. Begonije od najmanje 25, a ljiljani od 30 cm dužine. Najzahtjevnije su dalije koje treba da sadite u razmaku od najmanje 40 cm.

Mart je idealno vreme za orezivanje. Orezuju se voćke, žbunovi koji cvjetaju tokom ljeta, suhe grane hortenzija, ruže, kao i nadzemni dijelovi perena, koji su izumrli tokom zime. Žive ograde u ovom periodu mogu se strukturno korigovati. Ako je previše gust sklop grana u središnjem delu žive ograde, može se prorediti. Pažljivo ukloniti grane koje su višak, a koje su orijentisane ka unutrašnjosti, kao i suve i oštećene grane.

Nije kasno ni za sadnju voćaka i žbunja ukoliko tlo nije smrznuto ili previše vlažno. Oko stabala starih voćaka moće se postaviti kompost ili stajnjak. Na ovaj način se održava plodnost zemlje, suzbijaju korovi i omogućava duže zadržavanje vlage.

Sada je dobro vrijeme da otpočnete sa pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idalno đubrivo.

Vrt

U martu se sije:

– U prvoj dekadi : špinat, blitva, luk, mrkva, grašak, celer, salata…

– U drugoj dekadi: rotkvice, celer, peršun, paštrnjak i mirođija.

– U trećoj dekadi: kelj, kupus, keleraba.

Priprema rasada:

Ovo je idealan period za zasnivanje rasada sezonskog povrća (brokoli, prokelj, kupus, karfiol, paradajz, krastavci, paprika, patlidžan, dinja, lubenica), čije se sjeme može pronaći u poljoprivrednim apotekama.

Za rasad je potrebno pripremiti sandučiće (ili stare gajbice) sa mješavinom zemlje i pijeska, rasporediti sjeme i blago ga sabiti u zemlju, zaliti i ostaviti na osunčanom i toplom mestu do isklijavanja. Ovako pripremljeni sandučići se mogu ostaviti u plasteniku ili stakleniku koji se grije već početkom mjeseca, a ukoliko nema grijanja u drugoj polovini mjeseca. Sandučići se, alternativno, mogu pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, ili čak providnom folijom ili celofanom, kako bi se obezbjedila što veća vlažnost i toplota, radi boljeg klijanja. U ovom slučaju potrebno je i često projvetravanje, jer ovakvi uslovi pogoduju i patogenim organizmima.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni horoskop za period od 25. septembra do 1. oktobra

Urednik

Procvjetale šljive i trešnje u po septembra: Da li će zima biti duga i hladna ili su u pitanju klimatske promjene

Urednik

Roditeljske greške zbog kojih je dijete neposlušno

Urednik

Stiže pun Mjesec u Ovnu, 29. septembar je ključni datum! Ovi znakovi će najviše biti na udaru

Urednik

Jesenji horoskop za 2023: Zvijezde poručuju pojedinim znacima da treba da se primire

Urednik

Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

Urednik

Jesen stiže, dunjo moja, ali ova tri znaka će da dožive nervni slom

Urednik

Tri horoskopska znaka koja će pratiti sreća do kraja godine

Urednik

Želite se riješiti mrlja od sunca na koži? To ćete uspjeti pomoću ovih prirodnih sastojaka

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više