Magazin

Nova istraživanja: Kako maslinovo ulje štiti mozak?

Veliko istraživanje, predstavljeno na sastanku Američkog društva za ishranu u Bostonu, otkrilo je da su učesnici koji su konzumirali više od pola kašike maslinovog ulja dnevno smanjili rizik od smrti usled demencije za 28 procenata u poređenju sa onima koji nikada ili retko koriste maslinovo ulje.

Analiza je takođe pokazala da je zamena samo jedne kašičice margarina i majoneza istom količinom maslinovog ulja dnevno povezana sa 8 do 14 procenata nižim rizikom od smrti usled demencije.

 

„Naša studija potvrđuje prehrambene smernice koje preporučuju biljna ulja, kao što je maslinovo ulje, i sugeriše da te preporuke ne samo da podržavaju zdravlje srca, već potencijalno i zdravlje mozga“, rekla je autorka istraživanja Anne-Julie Tessier, postdoktorantkinja na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Odlučiti se za maslinovo ulje, prirodni proizvod, umesto masti kao što su margarin i komercijalna majoneza, siguran je izbor i može smanjiti rizik od fatalne demencije“, dodala je Tessier.

Maslinovo ulje može koristiti zdravlju bez obzira na opšti kvalitet ishrane.

Rezultati istraživanja zasnovani su na podacima o više od 90.000 Amerikanaca prosečne starosti od 56 godina. Dr Tessier i njen tim analizirali su upitnike o ishrani koje su ispunjavali učesnici i podatke o smrtnim slučajevima prikupljane tokom tri decenije. Tokom tog perioda, od demencije je preminulo 4.749 ispitanika.

Istraživači su primetili da je veći unos maslinovog ulja povezan sa umereno nižim rizikom od demencije, bez obzira na kvalitet ishrane osobe, što znači da su čak i oni koji su se manje zdravo hranili imali koristi od maslinovog ulja.

 

„Ova dugotrajna studija pokazuje da konzumacija relativno malih količina maslinovog ulja ima koristi za kognitivno zdravlje“, kaže dr Penny M. Kris-Etherton, profesorka nutricionizma na Državnom univerzitetu Pensilvanije.

 

„Istraživanje sugeriše da postoje supstance u maslinovom ulju koje na neki način pogoduju kognitivnom zdravlju, a te supstance nisu prisutne u margarinu ili majonezu“, dodaje.

 

Dobrobiti maslinovog ulja za srce mogu se proširiti i na mozak.

Kao što dr Etherton ističe, prethodna istraživanja su pokazala da je zamena maslinovog ulja za margarin, puter, majonez ili mlečnu mast dovela do manjeg rizika od srčanih bolesti. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naziva maslinovo ulje „zdravim za srce“ i navodi da može poboljšati nivo holesterola.

 

Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje kardiovaskularnog sistema mogu pružiti indirektne koristi za kognitivno zdravlje poboljšavajući protok krvi u mozgu, naglašava Tessier.

Dodala je i da neki antioksidativni spojevi u maslinovom ulju mogu preći krvno-moždanu barijeru, što potencijalno ima direktan uticaj na mozak.

Nacionalni institut za starenje istakao je istraživanje koje sugeriše da je mediteranska ishrana, koja uključuje maslinovo ulje uz ribu, pasulj, voće, povrće i integralne žitarice, povezana sa manje znakova Alchajmerove bolesti.

Iako mnoga istraživanja podržavaju zdravstvene prednosti maslinovog ulja, Etherton upozorava da nedavna istraživanja dovode u pitanje njegov pozitivan učinak. Članak objavljen 18. jula u časopisu New England Journal of Medicine, koji uključuje 600 kognitivno neoštećenih učesnika, ali sa porodičnom istorijom demencije, zaključuje da se promene u kognitivnim sposobnostima i rezultatima MRI mozga nakon tri godine ne razlikuju značajno između onih koji su pratili MIND dijetu i onih koji su sledili kontrolnu dijetu sa blagim ograničenjem kalorija.

„Međutim, sve u svemu, dokazi upućuju na to da maslinovo ulje ima određene benefite“, kaže Etherton.

Studija je opservaciona i ne dokazuje da je maslinovo ulje uzrok smanjenog rizika od fatalne demencije, naglašavaju autori. Želeli bi da sprovedu dodatna istraživanja, kao što su randomizovana kontrolisana ispitivanja, kako bi se potvrdili učinci i odredila optimalna količina maslinovog ulja za konzumaciju u cilju iskorišćavanja tih benefita.

Izvor: Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Najbolje supruge se rađaju u ova četiri horoskopska znaka

Urednik

Novi pristup odgoju: Znate li šta je „panda roditeljstvo“?

Urednik

11 stvari na koje visoko inteligentni ljudi nikada ne troše vrijeme

Urednik

Od danas tri znaka Zodijaka ulaze u period prosperiteta

Urednik

Dočekajte proljeće sa baštom na kojoj će vam svi pozavidjeti!

Urednik

Uloga esencijalnih aminokiselina u telu: Koje su najvažnije?

Urednik

Horoskopski znakovi koji ne znaju za prepreke

Urednik

Lijepe i štetne: Šta trebate da znate o mirisnim svjećicama?

Urednik

Najveći romantici rođeni su u ova tri horoskopska znaka

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više