Magazin

Otac Gojko Perović dao odgovore na pitanja vezana za Božićni post

Božićni post počinje u utorak i trajaće 40 dana, a ima dva bitna aspekta – tjelesni i duhovni i nijedan od njih ne smijemo zanemariti, prema riječima sveštenika. Prema pravilima posta i prema riječima Svetog Jovana Zlatoustog, tjelesni post odnosno uzdržavanje od hrane životinjskog porijekla nema koristi za vjernika ako nije povezan s duhovnim.

Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnijevnog čovjeka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si tijelo mučio – riječi su Svetog Jovana Zlatoustog.

Božićni post uveden je po uzoru na samog Isusa Hrista. Inače, ranije je trajao samo sedam dana, ali je na Svehrišćanskom saboru 1166. donijeta odluka da ubuduće traje 40 dana. Ipak, oni koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem zbog kog ne mogu da izbjegavaju hranu životinjskog porijekla 40 dana imaju mogućnost tzv. “malog posta”, koji traje sedam dana.

– Mi stalno živimo u grijehu. Tolika je naša vezanost za hranu, odmor, relaksaciju, da mi pravimo idole od toga… Iz toga proizilazi i bludni život. A naša nasušna potreba, da bi nam duh disao, naša nasušna potreba je post. Čovjek koji ne posti on ne pomaže sebi. Nije precizno reći da griješi. Recimo on ne pomaže sebi da se oslobodi od grijeha. Post je jedan način da se oslobodimo od grijeha. Kada se čovjek trudi oko posta, njegova duša i tijelo se oslobađaju od grijeha – objašnjava otac Gojko Perović i dodaje:

– Čovjek sam po sebi nije svijet. Trebaš stalno da se trudiš. Ako si sinoć bio raspoložen, to ne znači da te ujutru neće sačekati neki problem. Zato svaki dan treba da se trudimo, opet i opet da se opet oslobađamo od grijeha. Zato je post tu dobar jer nas oslobađa od grijeha.

Smatra da nam daje pravac kojim treba da se krećemo, prenosi Stil.

– Gospod će po nas doći iznenada, a čovjek koji se nije oslobodio grijeha, koji nije radio na tome da se svaki dan oslobađa od grijeha, neće imati kad to da uradi. Zato je post dobar jer vaspitava našu dušu da bude slobodna od strasti i hrabar u Gospodu – zaključio je.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Ko je Teya Dora, predstavnica Srbije na Evroviziji

Urednik

Ovi znakovi imaju najviše partnera prije nego što se skrase

Urednik

Mjesečni horoskop za mart

Urednik

Ovu su finalisti „Pesme za Evroviziju“

Urednik

Jutarnja navika koju svi imaju najopasnija je za zdravlje žene

Urednik

Stalno ste umorni? Evo razloga zašto, jedan je bar lako riješiti

Urednik

Otkrivamo najbolji ljubavni savjet za svaki horoskopski znak!

Urednik

Ovi znakovi će se do kraja godine obogatiti, evo i kako

Urednik

Ovo su tri najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više