Magazin

Slavski bonton: Kako treba da se ponašaju domaćin i gost

Uveliko traje sezona slava, iako je već nekoliko praznika za nama, ima još puno datuma kada pravoslavni vjernici obilježavaju svoje krsno ime ili slavu.

Slava je zapravo dan kada porodice pravoslavne vjere proslavljaju prelazak svojih predaka iz paganstva u hrišćanstvo. Svaka porodica ima svog koji se prenosi kroz generacije, obično na sa oca na sina, a svaki kraj ima i neke svoje specifične običaje.

Proslava određenog svetitelja jeste potvrda privrženosti porodice vjeri i dan je kada se sprovode običaji i obredi, dekoriše sto, pripema ukusna hrana i podstiče pozitivno raspoloženje. Iako su se mnoge stvari promijenile, slava treba da se slavi skromno, u krugu porodice, kumova i najbližih prijatelja uz ukusnu hranu.

Podrazumijeva se da se na slavu ne kasni, da je dres-kod elegantan i da se domaćinima nose darovi.

Evo šta slavska pravila lijepog ponašanja još podrazumijevaju da bi sve bilo kako valja:

Na slavu se danas zove

Sigurno ste mnogo puta čuli da se „na slavu ne poziva”. Tako je bilo ranije, vrata su tog dana bila otvorena za sve, ali danas je pravilo da se gosti ipak zovu na krsnu slavu i to je najčešće uži krug porodice i prijatelja.

I obilježavanje krsnog imena mijenjalo tokom vremena. Prema običaju, najvažniji simboli slave su slavski kolač, vino i žito, ali trpeze su postale raskošnije, a slavlje ponekad umije da se pretvori u ono nalik Ivkovoj slavi ili svadbi.

Na slavu se ne kasni

Važno je da na slavu doći na vrijeme jer time izražavate poštovanje prema domaćinu i njegovoj porodici, ali i ostalim gostima.

Slava se čestita

„Srećna ti slava, domaćine! Nek Bog da zdravlja i sreće, tebi i tvojoj porodici!“, glasi pozdrav koji se upućuje domaćinu. Nakon toga se uručuje poklon. Zatim se gost posluži žitom i vinom, a onda se sjeda za sto na mjesto koje domaćin pokaže. Poslije zajedničke molitive, domaćica iznosi hranu na sto.

Šta se poklanja za slavu

Bonton kaže da se domaćinu uručuje prigodan poklon poput flaše pića, dok se domaćici daje cvijeće, bombonjera ili neki drugi praktičan i adekvatan dar.

Niti se gleda poklonu u zube niti se obraća pažnja na to koliko je „raskošna“ trpeza.

U davna, skromna vremena, na poklon se nosilo ono što su gosti sami napravili: kolači ili hljeb, ali običaj je bio da se donesu i vino, rakija, jabuke, brašno… Žene su nosile ručne radove, vezene stolnjake, goblen, milje i obično ga je u goste nosila djevojka koja je stasala za udaju, da bi se pokazala. Ti običaji su se kroz vijekove mijenjali i prilagođavali vremenu i danas postoje i pretjerivanja u vidu skupih igračaka za djecu, luksuznih poklona za domaćine ili za dom u koji se ide.

A slava je praznik koji nas podsjeća na toplinu, porodično ognjište, bliskost, skromnost, nematerijalne vrijednosti i oda je skromnosti i vrlini. Zato je najprimjerenije da i slavski poklon bude u tom maniru.

Prigodni darovi su za domaćina vino, a kafa, rahatluk, bombonjera ili cvijeće za domaćicu i čokolada za djecu.

Vodite računa o tome da slučajno nekome ne poklonite isto ono što je on za slavu donio vama – ne mislimo na istu stvar već doslovno na isti artikl.

Domaćin dvori slavu

Dvorenje je važan običaj koji se vezuje za krsnu slavu. Domaćin na ovaj svečani dan dočekuje goste i ne sjeda dok svijeća gori. To radi iz poštovanja prema svetitelju koga slavi i koji je zapravo glavni gost.

Odložite mobilni u džep ili tašnu

Bonton, i to ne samo onaj slavski, nalaže da na slavlju ne koristite mobilni telefon, kako bi sve bilo usmjereno na sam povod okupljanja.

Mala djeca treba da budu vaša briga

Da li djecu treba voditi na slavu? Na ovo pitanje ne postoji tačan odgovor, ali postoje neka elementarna ljudska i zdravorazumska načela kojih se treba pridržavati.

Razmislite šta vi zapravo činite svojim mališanima vodeći ih u gužvu, među nepoznate ljude, među viruse, alkohol i duvanski dim, prenosi ATV.

Naravno da će ih povesti na porodičan slavski ručak kod babe i djeda, ali im vjerovatno neće biti prijatno na slavi od 60 gostiju. Šta god da odlučite – znajte da je vaše dijete vaša briga i ne očekujte da ga drugi nadziru, animiraju i hrane, posebno ne domaćica koja ionako ima previše posla. Ne dopuštajte djetetu da se ponaša onako kako bi se ponašalo u svojoj kući.

Svakako, sastavni dio pravoslavne vjere jeste praštanje: važno je da proslavite slavu sa dragim ljudima, a sve što iskoči iz takozvanih normalnih okvira – oprostiće i gost i domaćin.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Mjesečni horoskop za mart

Urednik

Ovu su finalisti „Pesme za Evroviziju“

Urednik

Jutarnja navika koju svi imaju najopasnija je za zdravlje žene

Urednik

Stalno ste umorni? Evo razloga zašto, jedan je bar lako riješiti

Urednik

Otkrivamo najbolji ljubavni savjet za svaki horoskopski znak!

Urednik

Ovi znakovi će se do kraja godine obogatiti, evo i kako

Urednik

Ovo su tri najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Hrvati izabrali predstavnika na „Evroviziji“

Urednik

Ovi horoskopski znaci su rođeni da budu bogati: Provjerite da li ste među njima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više