Magazin

Ova zamjena za šećer je najbolja opcija

U potrazi za zdravijim navikama u ishrani, sve više ljudi traži alternative rafinisanom šećeru.

Zaslađivanje obroka, posebno doručka, ne znači nužno odustajanje od zdravih navika. Umjesto vještačkih zaslađivača poput stevije ili saharina, stručnjaci sve više preporučuju sirup od urme – prirodan, ukusan i nutritivno bogat izbor.

Sirup od urme se dobija preradom cijelih urmi, zbog čega zadržava veliki dio svojih prirodnih hranljivih materija. Za razliku od klasičnog bijelog šećera, sadrži vlakna, kalijum, vitamine i antioksidante koji pomažu u održavanju ravnoteže šećera u krvi i obezbjeđuju stabilniji izvor energije.

Zahvaljujući nižem glikemijskom indeksu u poređenju sa rafinisanim šećerom, sirup od urme takođe može biti korisna opcija za ljude koji paze na unos šećera ili imaju problema sa osetljivošću na insulin – umjereno, naravno.

Nutricionisti ističu da sirup od urme ne treba posmatrati samo kao zamjenu za šećer, već i kao vrijedan dodatak ishrani.

Zbog svoje blage arome nalik na karamelu, sirup od urme je odličan dodatak mnogim doručcima. Lako se može mešati u ovsene pahuljice, jogurt ili grčki jogurt, smutije, palačinke i vafle, domaću granolu ili energetske pločice. Takođe se dobro slaže u pečenim receptima i služi kao prirodni zaslađivač za čaj ili kafu.

Izvor: Nezavisne 

BONUS VIDEO

Slični članci

Ova tri znaka će se suočiti sa najvećim izazovima u maju

Urednik

6 najčešćih grešaka zbog kojih meso sa roštilja bude kao guma i neukusno

Urednik

Prirodno rješenje protiv mušica: Biljka koja štiti vaš dom bez hemije

Urednik

Numerolozi otkrivaju da li je maj najopasniji za brak

Urednik

Tajna veza mačaka i ljudi: Kako su se pripitomile kroz istoriju?

Urednik

Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?

Urednik

Evo ko dobija novac do trećeg maja, a jedan znak treba da igra igre na sreću!

Urednik

Štit od srčanih bolesti: Jedite ovih 10 vrsta voća!

Urednik

Ne bacajte kuhinjske krpe čim se isprljaju – uz ovaj trik biće kao nove!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više