Magazin

Plod bogat gvožđem i antioksidansima: Dud, zapostavljeno zdravo voće

U davna vremena, dudovi su rasli uz mnoge okućnice, a plodovi su bili izvrsna poslastica djeci i odraslima.

U tim vremenima bio je običaj da se vjenčanje ili rođenje djece obilježi sadnjom ovog prekrasnog stabla, ali danas se rijetko gdje može naći i nepravedno je zapostavljena zdrava kultura.

Dud cvjeta tokom maja, a dozrijeva u junu, dok berba plodova obično traje od juna, preko jula, pa i cijeli avgust i dijeli se u tri vrste – bijeli, crveni i crni. Osim što se može jesti u svježem stanju, vrlo je pogodan za pravljenje sokova i sirupa te pekmeza, marmelada i želea, ali i rakije. A kako je sezona ovog voća u punom jeku, pravi je trenutak da saznate zašto dud treba da uvrstite u ishranu.

Poboljšava probavu

Dud sadrži priličnu količinu dijetetskih vlakana koja su potrebna tijelu za pravilno varenje. Redovnom konzumacijom ovog voća olakšava se kretanje hrane kroz digestivni trakt, čime se izbjegavaju opstipacija, nadimanje i neprijatni grčevi u stomaku.

Kontroliše nivo šećera u krvi

Ako želite da kontrolišete nivo šećera u krvi, bijeli dud je idealno rješenje za vas. Studije pokazuju da neke supstance prisutne u ovom voću podsjećaju na lijekove koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2.

Poboljšava cirkulaciju

Dud je bogat antioksidansima koji poboljšavaju funkcionisanje krvnih sudova šireći ih. Ovo dovodi do slobodnog protoka krvi iz srca u druge dijelove tijela, čime se obezbjeđuje kontrola krvnog pritiska. Dudovi su takođe bogati gvožđem, a poznato je da prisustvo gvožđa podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Polifenoli prisutni u dudu održavaju krvne sudove zdravim, dok kalijum u njima održava nizak krvni pritisak.

Poboljšava imunitet

Dud koristi alkaloide prisutne u makrofagima da ih aktivira, budući da oni jačaju imunitet. Vitamin C prisutan u dudu je još jedan važan faktor za jačanje imuniteta.

Gradi koštano tkivo

Kombinacija vitamina K, kalcijuma i gvožđa je najbolja kombinacija hranljivih materija za izgradnju jakog koštanog tkiva i kostiju, a dud je bogat svima njima. Ovi hranljivi sastojci sprečavaju propadanje kostiju, te druge ozbiljne zdravstvene probleme kao što su osteoporoza i artritis.

Održava mozak zdravim

Da bi mozak bio zdrav, potreban mu je kalcijum, koji dud sadrži u velikoj količini. On štiti mozak od starenja, održava ga mladim i budnim, i, što je najvažnije, sprečava nastanak Alchajmerove bolesti.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Ovu rutinu pred odlazak na spavanje će djeca obožavati

Urednik

Najbolji ljubavni parovi u horoskopu

Urednik

Efikasan trik: Omekšivač stavite na ovaj način kako bi vam veš duže mirisao!

Urednik

Mjesec je ušao u Škorpiju, tri znaka očekuje sreća

Urednik

Savjeti kako da izgledate bolje na fotografijama

Urednik

Ovim znacima uskoro stižu novac, ljubav i sreća

Urednik

Za ova četiri horoskopska znaka od 1. aprila počinje talas sreće

Urednik

Ni slučajno je ne kupujte tunjevinu ako ovo pročitate na konzervi

Urednik

Ovaj prirodni sastojak efikasno izbjeljuje zube!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više