Luk je gotovo neizostavan u pripremi većine kuvanih jela. Njegova prepoznatljiva aroma daje poseban šmek mnogim receptima, ali je poznato da miris ovog povrća nije naročito prijatan — što često zna da obeshrabri mnoge u kuvanju.
Poznati kuvari otkrili su da postoji način da se spreči pojavljivanje neprijatnih mirisa, a istovremeno poboljša svežina doma.
Naime, tajna se krije u sodi bikarboni i šećeru, koji se dodaju seckanom luku tokom dinstanja.
Ovakav način pripreme čini luk sočnijim i ukusnijim i takođe sprečava širenje neprijatnog mirisa luka po kući, čiji je glavni krivac sumpor koji se oslobađa iz luka tokom termičke obrade.
Osim toga, soda bikarbona daje luku neophodnu gustinu koju biste dobili pripremom spreja, tako da vam sprej nije ni potreban.
Nakon što znate kako da se rešite neprijatnog mirisa luka iz svog doma, važno je da pravilno primenite trik prilikom prženja luka. Dodatno može da pomogne i pranje luka hladnom vodom pre njegovog seckanja. Ovako ćete ublažiti i peckanje očiju.
Izvor: Naxi.rs