Počela je sezona mladog luka. Mladi luk je bogat hranljivim materijama i sadrži brojne vitamine i minerale koji pomažu u prevenciji raznih bolesti. Ovo povrće je odličan izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži značajne količine fosfora, kalijuma i kalcijuma.
Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, štiti organizam od upalnih procesa, a visok sadržaj sumpora poboljšava varenje i podstiče apetit, a evo još nekih prednosti…
1. Štiti srce
Mladi luk je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije tkiva. Takođe, sadrži značajne količine vitamina C, koji doprinosi održavanju krvnog pritiska u normalnim granicama i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
2. Čuva vid
Velika količina karotenoida u mladom luku pomaže u očuvanju vida i zdravlja očiju. Pored toga, prirodni oblozi od mladog luka mogu ublažiti iritacije i upale oka. Vitamin A dodatno smanjuje rizik od bolesti mrežnjače, poput makularne degeneracije.
3. Jača kosti i imunitet
Vitamini C i K u mladom luku doprinose jačanju kostiju, poboljšavajući proizvodnju kolagena i održavajući gustinu kostiju. Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mikrograma vitamina C, što čini 22% preporučenog dnevnog unosa ovih vitamina. Brojne studije su pokazale da mladi luk sadrži korisne fitonutrijente, posebno flavonoide poput kvercetina i antocijanina, koji jačaju imunitet.
4. Smanjuje holesterol
Mladi luk sadrži brojne korisne supstance koje pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi. Njegov zeleni deo je posebno zdrav – osim što doprinosi smanjenju holesterola, pomaže i u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Mladi luk podstiče proizvodnju kolagena, koji je ključan za elastičnost i mladalački izgled kože. Redovnom konzumacijom ovog povrća koža postaje zdravija i blistavija.
Izvor: Naxi.rs