Magazin

Sedam dokazanih zdravstvenih koristi tamne čokolade

Konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa umereno može da pruži antioksidante i minerale, a takođe može da pomogne u zaštiti od srčanih oboljenja. Međutim, tamna čokolada može da sadrži i veće količine šećera i kalorija, pa povedite računa o sastojcima kada je kupujete. Tamna čokolada je bogata hranljivim materijama koje mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje. Napravljena od semena kakao drveta, predstavlja jedan od najboljih izvora antioksidanata. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Evo sedam zdravstvenih prednosti tamne čokolade koje su naučno podržane.


1. Veoma je hranljiva

Ako kupujete kvalitetnu tamnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, ona je prilično hranljiva. Sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana i bogata je mineralima, zbog čega je najbolje konzumirati je umereno.

Profil masnih kiselina u kakau i tamnoj čokoladi je dobar. Većina masti čini oleinska kiselina (zdrava mast koja se nalazi i u maslinovom ulju), stearinska kiselina i palmitinska kiselina. Stearinska kiselina ima neutralan efekat na holesterol, dok palmitinska može povisiti nivo holesterola, ali čini samo trećinu ukupnih masnih kalorija.

Tamna čokolada takođe sadrži stimulativne materije poput kofeina i teobromina, ali je mala verovatnoća da će vas držati budnim noću, jer je količina kofeina znatno manja u poređenju sa kafom.


2. Snažan izvor antioksidanata

Tamna čokolada je bogata organskim jedinjenjima koja su biološki aktivna i deluju kao antioksidanti, poput polifenola, flavanola i katehina. Istraživanja pokazuju da polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u snižavanju određenih vrsta LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju sa drugim namirnicama kao što su bademi i kakao.

Jedna studija pokazala je da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola nego bilo koje drugo testirano voće, uključujući borovnice i acai bobice.


3. Može poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak

Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulisati endotelijum, sloj arterija, da proizvodi azot-oksid (NO), koji pomaže opuštanju arterija i smanjenju krvnog pritiska. Iako efekti mogu biti blagi, mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak.


4. Podiže HDL i štiti LDL od oksidacije

Tamna čokolada može poboljšati nekoliko ključnih faktora rizika za srčana oboljenja. Sadrži moćne antioksidante koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja. Flavonoidi takođe mogu smanjiti insulinsku rezistenciju, čime se smanjuje rizik od bolesti srca i dijabetesa.


5. Može da smanji rizik od srčanih bolesti

Sastojci u tamnoj čokoladi štite od oksidacije LDL-a, smanjujući taloženje holesterola u arterijama i na taj način smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje tamne čokolade bogate flavanolima može sniziti krvni pritisak i poboljšati kardiovaskularno zdravlje.


6. Može da zaštiti vašu kožu od sunca

Bioaktivni spojevi u tamnoj čokoladi mogu biti korisni i za vašu kožu. Flavanoli pomažu u zaštiti od oštećenja izazvanih sunčevim zracima, poboljšavaju protok krvi u koži i povećavaju njenu gustinu i hidrataciju. Redovno konzumiranje tamne čokolade bogate flavanolima može poboljšati zaštitu kože od sunca, ali to ne znači da treba izbegavati kreme za sunčanje.


7. Može da poboljša funkciju mozga

Studije pokazuju da konzumiranje kakao flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu, poboljšati pažnju, verbalno učenje i memoriju kod mlađih odraslih osoba. Takođe može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba i smanjiti rizik od razvoja demencije.

Izvor: Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Ova tri znaka imaju najviše šanse za dobitak na lotu

Urednik

Benefiti korištenja saune: Brzi put do smanjenja stresa, detoksikacije i povećanja energije

Urednik

Dubai čokolada: Kako je napraviti?

Urednik

Stigao retrogradni Merkur i haos za četiri znaka horoskopa

Urednik

Zašto ne bismo trebali ostatke hrane čuvati u alumijumskoj foliji

Urednik

Pet savjeta za energičan i uspešan početak radne nedelje

Urednik

Sunce je ušlo u Strijelca, a sreća u život tri znaka

Urednik

Greške zbog kojih radijatori slabije griju, a računi rastu

Urednik

Konzumacija orašastih plodova povezana je sa manjim rizikom od demencije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više