Konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa umereno može da pruži antioksidante i minerale, a takođe može da pomogne u zaštiti od srčanih oboljenja. Međutim, tamna čokolada može da sadrži i veće količine šećera i kalorija, pa povedite računa o sastojcima kada je kupujete. Tamna čokolada je bogata hranljivim materijama koje mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje. Napravljena od semena kakao drveta, predstavlja jedan od najboljih izvora antioksidanata. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Evo sedam zdravstvenih prednosti tamne čokolade koje su naučno podržane.
1. Veoma je hranljiva
Ako kupujete kvalitetnu tamnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, ona je prilično hranljiva. Sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana i bogata je mineralima, zbog čega je najbolje konzumirati je umereno.
Profil masnih kiselina u kakau i tamnoj čokoladi je dobar. Većina masti čini oleinska kiselina (zdrava mast koja se nalazi i u maslinovom ulju), stearinska kiselina i palmitinska kiselina. Stearinska kiselina ima neutralan efekat na holesterol, dok palmitinska može povisiti nivo holesterola, ali čini samo trećinu ukupnih masnih kalorija.
Tamna čokolada takođe sadrži stimulativne materije poput kofeina i teobromina, ali je mala verovatnoća da će vas držati budnim noću, jer je količina kofeina znatno manja u poređenju sa kafom.
2. Snažan izvor antioksidanata
Tamna čokolada je bogata organskim jedinjenjima koja su biološki aktivna i deluju kao antioksidanti, poput polifenola, flavanola i katehina. Istraživanja pokazuju da polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u snižavanju određenih vrsta LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju sa drugim namirnicama kao što su bademi i kakao.
Jedna studija pokazala je da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola nego bilo koje drugo testirano voće, uključujući borovnice i acai bobice.
3. Može poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak
Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulisati endotelijum, sloj arterija, da proizvodi azot-oksid (NO), koji pomaže opuštanju arterija i smanjenju krvnog pritiska. Iako efekti mogu biti blagi, mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak.
4. Podiže HDL i štiti LDL od oksidacije
Tamna čokolada može poboljšati nekoliko ključnih faktora rizika za srčana oboljenja. Sadrži moćne antioksidante koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja. Flavonoidi takođe mogu smanjiti insulinsku rezistenciju, čime se smanjuje rizik od bolesti srca i dijabetesa.
5. Može da smanji rizik od srčanih bolesti
Sastojci u tamnoj čokoladi štite od oksidacije LDL-a, smanjujući taloženje holesterola u arterijama i na taj način smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje tamne čokolade bogate flavanolima može sniziti krvni pritisak i poboljšati kardiovaskularno zdravlje.
6. Može da zaštiti vašu kožu od sunca
Bioaktivni spojevi u tamnoj čokoladi mogu biti korisni i za vašu kožu. Flavanoli pomažu u zaštiti od oštećenja izazvanih sunčevim zracima, poboljšavaju protok krvi u koži i povećavaju njenu gustinu i hidrataciju. Redovno konzumiranje tamne čokolade bogate flavanolima može poboljšati zaštitu kože od sunca, ali to ne znači da treba izbegavati kreme za sunčanje.
7. Može da poboljša funkciju mozga
Studije pokazuju da konzumiranje kakao flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu, poboljšati pažnju, verbalno učenje i memoriju kod mlađih odraslih osoba. Takođe može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba i smanjiti rizik od razvoja demencije.
Izvor: Naxi.rs