Mandarine su popularno citrusno voće, delom zbog svog jakog, slatkog ukusa. Poznate su po tome što su generalno slađe od pomorandži, što ih čini ukusnom i zdravom opcijom za desert. Kako je sada već polako počela njihova sezona dobro je da se upoznamo sa zdravstvenim benefitima ovog popularnog i pristupačnog voća.
Zdravstvene koristi
Kao i svi citrusi, mandarine su bogate vitaminom C. Takođe sadrže umeren nivo vitamina A, a 100 grama mandarine obezbeđuje približno 14% preporučenog dnevnog unosa vitamina A.
Pored toga, postoje izveštaji o zdravstvenim koristima konzumacije kore mandarine. Kora sadrži super-flavonoid, odnosno antioksidans, nazvan tangeretin. Super-flavonoidi su pokazali potencijal u istraživanjima kao efikasno sredstvo za snižavanje holesterola.
Neke druge zdravstvene koristi mandarina uključuju:
Zdravlje kože
Zdravi nivoi vitamina C u telu povezani su sa zdravom kožom. Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena u telu. Kolagen je zaslužan za mladalački izgled kože. Vitamin C je takođe pokazao potencijal u sprečavanju i lečenju oštećenja kože uzrokovanih izlaganjem suncu.
Zdravlje očiju
Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je podrška zdravlju očiju odlaganjem pojave katarakte i starosne degeneracije makule. Postoje dokazi da vitamin C i drugi antioksidansi mogu pomoći u očuvanju zdravlja očiju.
Zdravlje srca
Petogodišnje istraživanje koje je obuhvatilo više od 500.000 odraslih pokazalo je da konzumacija najmanje pola šoljice svežeg voća dnevno može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Učesnici koji su svakodnevno jeli voće imali su približno 33% manju verovatnoću da umru od srčanog udara ili moždanog udara. Mandarine su odličan izbor za dnevni unos voća.
Nutritivna vrednost Pored toga što su bogate vitaminom C, mandarine su dobar izvor dijetetskih vlakana. Dodavanje vlakana u ishranu odličan je način za gubitak težine. Žene mlađe od 50 godina treba da unesu 25 grama vlakana dnevno, dok bi muškarci trebalo da unesu oko 38 grama.
Mandarine su takođe manji izvor:
Tiamina
Vitamina B6
Bakar
Kalijuma
Pantotenske kiseline (vitamin B5)
Nutritivna vrednost po porciji Srednja mandarina (prečnika oko 6,5 cm) teži oko 88 grama i sadrži:
Kalorije: 47
Proteini: 0,7 grama
Masti: 0,3 grama
Ugljeni hidrati: 12 grama
Vlakna: 1,6 grama
Šećer: 9,3 grama
Za zdrave odrasle osobe gotovo da nema ograničenja u pogledu sigurne količine voća koje mogu konzumirati. Najveća briga kod većine voća, uključujući mandarine, je visok nivo prirodno prisutnog šećera. Međutim, mandarine su takođe dobar izvor vlakana, koja ograničavaju ukupnu apsorpciju šećera iz voća, prenosi WebMD.
Izvor: Naxi.rs