Zelene banane
Zelenkaste i tvrđe banane bogate su probiotičkim bakterijama koje dobro djeluju na zdravlje debelog creva. One sadrže manje šećera od potpuno zrelih banana i više skroba. Upravo skrob je odgovoran za duži osećaj sitosti. Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane imaju 80 do 90 posto ugljenih hidrata koji se, kako banane sazrijevaju, mjenjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od povišenog šećera i dijabetesa jedu manje zrele banane, kaže britanska nutricionistkinja Rijanon Lambert za „Dejli mejl“. Dodaje da zelene banane sadrže rezistentni skrob koji ljudi ne mogu da svare i kojim se hrane bakterije. Kako banana postaje zrelija tako skrob se mjenja u jednostavni šećer i lakše se vari.
Žute banane
Zrele banane se lakše vare i bolja su opcija za ljude koji imaju problem s opstipacijom, a sve vrste su bogate kalijumom. Kada je riječ o konzumiranju banana i uticaju na zdravlje, jedino treba da budu oprezni ljudi koji imaju povišen šećer u krvi i dijabetes, kaže nutricionistkinja.
Izvor: Glas Srpske