Naše priče

Trpeza naših predaka: Mladi sir – škripavac

Ukoliko jedan proizvod postane simbol nekog mjesta to je zato što u sebi nosi boje, ukuse, istoriju i zvukove tog mjesta.

Upravo je zvuk osnovna karakteristika škripavca, sira “koji škripi”, a čije ime dolazi od onomatopejskog glagola jer se pod zubima osjeti i čuje blago škripanje.

Ovaj sir pravljen od kravljeg mlijeka može se konzumirati odmah nakon  par sati od trenutka sirenja. Sušenjem do dva mjeseca, u zavisnosti od vlažnosti vazduha i vjetra, dobija se njegova suva varijanta.

Tako sušen tradicionalno se stavlja i u mješavinu maslinovog i običnog ulja u kom odležava najmanje tri mjeseca. Ovako pripremljen škripavac se „ponovo rađa“ i zove se jednostavnim imenom „sir iz ulja“  te spada u lokalne delicije koje se serviraju uz kvalitetan pršut i neko od mnogobrojnih hercegovačkih vina.

Ručno obrađivan prema praksi koja se prenosi s generacije na generaciju, škripavac predstavlja specijalitet područja južne Hercegovine, a moguće ga je kupiti direktno od priozvođača  na prelijepoj trebinjskoj pijaci.

 

 

Izvor: Vinska cesta Hercegovine

HP, decembar 2013.

BONUS VIDEO

Slični članci

Bojan Marović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Putovanje širi vidike – stoper iz Slovačke na putu po Balkanu /intervju/

Urednik

Padrino radio: Svakog radnog dana od 21 čas do ponoći slušajte „Dodir noći“

Urednik

Milica Mandić naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Nataša Mihajlović (Frajle) naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Mia Begović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Padrino učestvovao na 27. Radio danima RAB Srbija na Zlatiboru

Urednik

Jelena Đoković naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Brano Likić za Padrino o festivalu kantautorske muzike „Kantarion“ u Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više