Naše priče

Trpeza naših predaka: Mladi sir – škripavac

Ukoliko jedan proizvod postane simbol nekog mjesta to je zato što u sebi nosi boje, ukuse, istoriju i zvukove tog mjesta.

Upravo je zvuk osnovna karakteristika škripavca, sira “koji škripi”, a čije ime dolazi od onomatopejskog glagola jer se pod zubima osjeti i čuje blago škripanje.

Ovaj sir pravljen od kravljeg mlijeka može se konzumirati odmah nakon  par sati od trenutka sirenja. Sušenjem do dva mjeseca, u zavisnosti od vlažnosti vazduha i vjetra, dobija se njegova suva varijanta.

Tako sušen tradicionalno se stavlja i u mješavinu maslinovog i običnog ulja u kom odležava najmanje tri mjeseca. Ovako pripremljen škripavac se „ponovo rađa“ i zove se jednostavnim imenom „sir iz ulja“  te spada u lokalne delicije koje se serviraju uz kvalitetan pršut i neko od mnogobrojnih hercegovačkih vina.

Ručno obrađivan prema praksi koja se prenosi s generacije na generaciju, škripavac predstavlja specijalitet područja južne Hercegovine, a moguće ga je kupiti direktno od priozvođača  na prelijepoj trebinjskoj pijaci.

 

 

Izvor: Vinska cesta Hercegovine

HP, decembar 2013.

BONUS VIDEO

Slični članci

Neša Galija u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Đule Van Gogh u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Kiki Lesendrić u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Danilo Mašojević u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Duška Jovanić u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Glumac Uliks Fehmiu u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Aleksandra Radović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Neno Belan u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Padrino radio učestvovao na radionici RAB Srbija na Zlatiboru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više