Naše priče

Trpeza naših predaka: Pole od krompira

Iako krompir svoje porijeklo vuče iz Južne Amerike, sa obronaka Anda, i u Evropu je stigao tek u XVI vijeku teško da ćete nekog Hercegovca uvjeriti da “krtola” u našim krajevima nije odvajkada.

Ova biljka je toliko u upotrebi u ovim krajevima, da je gotovo nemoguće zamisliti tradicionalnu kuhinju bez njega. Bilo na koji način da se pripremi, krompir predstavlja najčešće zastupljeno povrće u ishrani ljudi ovoga kraja i omiljeni prilog, a ponekad se na trpezi nađe i kao glavno jelo.

Definitivno kultno, a ujedno i jedno od najjednostavnijih, jela od krompira jesu popularne “pole”. Starinske pole oduševljavaju ljubitelje krompira zbog jednostavnosti i zbog toga što odlično idu uz raskošnu mesnu trpezu, kao i uz druge vrste povrća, ali su odlične i u jednostavnim i štedljivim kombinacijama sa sirom i slaninom, te same uz raznovrsnu svježu salatu. Glavna komponenta ovog jela je krompir, obično srednje veličine koji se dobro opere i razreže na polovine. Ovako pripremljen krompir na razrezanoj površini stvara skrobni sok koji je idealna podloga za nanošenje soli, bilo da se odlučite za kuhinjsku ili čak krupnu morsku so. Najbolje je ovako pripremljen krompir peći u “vatrenom” šporetu kakav su praktikovala stara hercegovačka domaćinstva (ostao je nadaleko poznat “Smederevac” – šporet na čvrsta goriva proizveden u ovom srpskom gradu), mada neće biti greške ni ako ga pečete u prethodno zagrijanoj rerni električnog šporeta. Ovako pripremljenim polama u toku ili prije pečenja možete dodati maslac (maslo), slaninu ili ga čak začiniti grančicom ružmarina.

Pečene pole su se jele zajedno sa korom, a uz dodatak nekog od hercegovačkih sireva ili kajmaka (onaj iz mijeha mu svakako najbolje pristaje) predstavljaju jednostavno ali dovoljno slasno jelo koje će u vama probuditi duh starih vremena.

 

 

B.S. ,

Hercegovina Promo, jul 2014.

BONUS VIDEO

Slični članci

Repriza koju ste tražili: „Padrinovi mališani“ 7. i 8. epizoda (VIDEO)

Urednik

Zdenko Kolar, basista grupe Idoli, u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Nutricionista Sanja Ninković: Vrijeme je za proljećni detoks

Urednik

Trebinjac na parketima Evrolige, u košarkaškom kremu Evrope (AUDIO, FOTO)

Urednik

Padrino obara rekorde slušanosti u Bileći i Gacku

Urednik

Repriza koju ste tražili: „Padrinovi mališani“ 5. i 6. epizoda (VIDEO)

Urednik

Talentovana glumica Maja Čampar u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

VIDEO / Pogledajte zanimljivu video priču o Trebinju i seriji „Ranjeni orao“

Urednik

Trebinje jedinstveno u Evropi: Revolucija liječenjem pčelinjim otrovom

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više