Vijesti

Najava: Poetsko veče Nemanje Dragaša

U Narodnoj biblioteci Trebinje 31. jula u 18.30 časova, biće priređeno poetsko veče Nemanje Dragaša.

Nemanja Dragaš (Beograd, 6. jul 1992) srpski je književnik, dramski i audiovizuelni umjetnik.

Osnovnu i srednju školu završio je u Pljevljima (Crna Gora) kao dobitnik diplome „Luča“ i učenik generacije gimnazije „Tanasije Pejatović“. U decembru 2012. postao je najmlađi član Udruženja književnika Srbije. Član je Udruženja dramskih umetnika Srbije i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti. Docent je na predmetu Pozorišna produkcija, na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Dragaš je najmlađi učesnik prestižne književne manifestacije „50. Književni susreti na Kozari“. Učesnik je i manifestacije „49. Drainčevi susreti pesnika“. Pobjednik je 45. jubilarnog Festivala poezije mladih u Vrbasu i dobitnik nagrade „Stanko Simićević“ za najmlađeg finalistu festivala. Laureat je 52. Festivala kulture mladih Srbije i dobitnik priznanja“ Timočka lira“ 2013, koje dodeljuje Drugi program Radio Beograda za najboljeg pjesnika festivala. Za knjigu poezije „Obećani svemir“ dobio je književnu nagradu „Branko Marčeta“ 2016. Godine 2019. dobija nagradu „Spasoje Pajo Blagojević“ za najboljeg mladog pjesnika. Laureat je nagrade „Milutin Bojić“ za 2020. Trostruki je dobitnik plakete Saveza književnika u otadžbini i rasejanju za 2013, 2014, kao i za 2015. godinu, koja se dodjeljuje književniku za izuzetna dostignuća i rezultate. Godine 2016. dobija Zlatnu plaketu za pjesmu „Almasa“ u konkurenciji više stotina autora iz zemlje i inostranstva, a 2017. dobija Zlatnu plaketu za pjesmu „Da me bude“ (Morfijum, 2019). Jedan je od pobjednika internacionalnog književnog festivala „Tink Tenk Taun“ 2011. i pobjednik je Festivala lepe reči u Titelu

Diplomirao je Produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu u klasi prof. dr Dejane Prnjat, kao student sa prosječnom ocenom 10. Laureat je Vidovdanske nagrade Akademije umjetnosti, koja se dodeljuje najboljem studentu. Postdiplomske studije Teorije dramskih umetnosti i medija završio je na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Novine „Politika“ objavile su članak o njemu u rubrici „ Ovo je bila njihova godina“ u decembru 2012, uvrstivši ga u najuspješnije mlade umjetnike Srbije. Sa četrnaest godina, pobijedio je na Državnom takmičenju iz biologije. Pjesme su mu prevođene na njemački, engleski, španski, makedonski, rusinski i hebrejski jezik.

Od 2020. živi u Rostoku i radi u oblasti biotehnologije i genetike. Dragaš često govori poeziju drugih autora, na: engleskom, italijanskom, španskom, francuskom, ruskom, ukrajinskom, turskom, jermenskom i drugim jezicima. Prepoznatljiv je i po svojoj upečatljivoj boji glasa (bas-bariton).

Književno veče počinje u 18:30 časova, u prostorijama biblioteke.

 

Padrino, jul 2024

BONUS VIDEO

Slični članci

Koliko iznosi sindikalna potrošačka korpa, a kolika je prosječna plata za septembar?

Urednik

Pomen na heroja: Duško Pujić izvukao osam ranjenika pa poginuo

Urednik

Apel za preventivne preglede dojke

Urednik

Konkurs „Srce piše ćirilicu“ za najlepši ćirilični rukopis i kaligrafiju

Urednik

Tribina o kulturno istorijskoj i prirodnoj baštini u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Urednik

Do kraja godine u funkciji zajednički prelaz na Zupcima

Urednik

U Bileći ponovo radi Muzička škola

Urednik

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više