Hercegovina Vijesti

„Dučićev dan“ Laureat za ovu godinu pjesnikinja Zlata Kocić

U Trebinju je sinoć u okviru manifestacije „Dučićev dan“ održano Veče laureata – Ranka Jovovića, pod nazivom „Moli se vladiko, podvikni gospodaru“, a Dučićeva nagrada za ovu godinu dodijeljena je pjesnikinji Zlati Kocić za ukupan pjesnički rad.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je u besjedi da se ova nagrada dodjeljuje književnicima koji su utvrdili svoje mjesto u književnoj baštini, te da će Kocićevoj biti uručena na manifestaciji Dučićeve večeri poezije.

Ćurić je naveo da se na ovaj dan ispunjava i Dučićev amanet da se ne treba baviti samo njegovom poezijom, nego da se ono što je on napisao posmatra u vremenskom kontekstu i kroz druge pisce, i njegove savremenike, i one koji će tek doći.

Pjesnik Želidrag Nikčević rekao je da je poezija pjesnika Ranka Jovovića prožeta etičkom dimenzijom, ali je po svojoj suštini ranjiva, nepredvidiva i hirovita.

– Ranko Jovović je jedan od onih rijetkih lirskih dijagnostičara koji nigdje sebe ne izuzimaju, nego naprotiv svjedoče svojim životom jednako kao svojim stihovima – rekao je Nikčević, te dodao da je njegov poetski standard u Crnoj Gori postao uticajan.

Viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu Svetlana Šeatović podsjetila je da je naučni skup bio posvećen poeziji Miloša Crnjanskog, te istakla da on predstavlja novi susret Crnjanskog u Dučićevom Trebinju.

– Pod svodom ovog najljepšeg malog grada, koji spaja miris Mediterana i egzotiku hercegovačkog krša, doveli smo u vezu dva velikana srpske poezije, različite, ali slične po osjećaju za nacionalno biće i ljepotu mediteranskih predjela. Dok je Dučić to bio rođenjem, Crnjanski je našao svoj izabrani zavičaj u prostorima mediteranske kulture – rekla je Šeatovićeva.

U programu su učestvovali Hor “Tribunia” iz Trebinja, glumci Narodnog pozorišta Beograda Lepomir Ivković i Biljana Đurović, solisti Opere Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mina Gligorić, vokalni kvartet Gimnazije “Jovan Dučić” Trebinje uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

U okviru manifestacije “Dučićev dan” sinoć je u Muzeju Hercegovine promovisan Zbornik “Poezija i poetika Miroslava Maksimovića”, a nakon toga otvorena izložba “Otisci graditelja” arhitekte Branka Pešića.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Uhapšen 47-godišnji muškarac za napastvovanje djevojčice

Urednik

Paprene cijene kupovne zimnice

Urednik

Jak zemljotres potresao Hercegovinu

Urednik

Pas otrovan u Trebinju, policija traga za počiniocem

Urednik

Za luksuzne stanove ne fali kupaca

Urednik

Falš med potiskuje domaći

Urednik

U trgovinama od ove sedmice jeftinije oko 60 artikala

Urednik

Danas sunčano i toplo vrijeme, temperatura do 28 stepeni

Urednik

Servisne informacije za ponedjeljak, 2. oktobar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više