Hercegovina Vijesti

Evo kako funkcionišu elektronski recepti

Od 1. aprila počela je primjena elektronskih recepata u praksi, kao dio velikog projekta IZIS (Integrisani zdravstven informacioni sistem).

– Zdravstveni radnici u ustanovama i apotekama su se u proteklom periodu zajedno sa implementatorima projekta intezivno pripremali za realizaciju E- recepata. U određenim slučajevima apoteke će i dalje prihvatati papirni recept, i to kada je riječ o receptima privatnih ambulanti porodične medicine, receptima ustanova koje pružaju usluge iz КSZ-a (ginekologija i pedijatrija), te u slučaju propisivanja lijekova sa opojnim drogama – navodi se u saopštenju Farmaceutskog društva Republike Srpske.

Takođe, vodiće se računa da se ne osporavaju ni papirni recepti koje iz objektivnih razloga nije bilo moguće propisati i realizovati elektronski, npr. u slučaju nestanka struje, prekida internet veze i slično.

Osim elektronskih recepata, IZIS podrazumijeva primjenu elektronskih kartica umjesto zdravstvene knjižice, elektronskih uputnica i elektronskog kartona.

– Posebno treba naglasiti da se lijekovi na E-recept mogu podići u svim apotekama koje imaju sklopljen ugovor sa FZO Republike Srpske (kao i do sada kada su pacijenti imali papirni recept), a ne samo u određenim apotekama ili apotekarskim lancima – dodaje se u saopštenju Farmaceutskog društva Republike Srpske.

 

Izvor: Bileća online

BONUS VIDEO

Slični članci

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više