RS i BiH Vijesti

Farmeri čekaju odgovor mljekara: Ako se ne poveća otkupna cijena prosipaće mlijeko

Zbog opšteg poskupljenja mljekari traže da mljekare povećaju otkupnu cijenu mlijeka na 0,95 feninga po litru. Ukoliko ne bude ispunjen ovaj zahtjev, farmeri tvrde da će od 11. maja obustaviti isporuku mlijeka koje će potom prosipati.

ljekari kažu da nikada nisu bili u težoj situaciji. Poskupjelo je sve što im je potrebno za rad na farmama, poput koncentrata, gnojiva i sjemena. Smatraju da je apsurd što je otkupna cijena mlijeka ostala ista.

Zoran Karajica iz Donjih Garevaca priča da na farmi ima 90 goveda i dnevnu proizvodnju oko 650 litara mlijeka. Ističe da će od 11. maja prosipati mlijeko ukoliko mljekara iz Kozarske Dubice ne poveća otkupnu cijenu sa 0,65 na 0,95 feninga po litru.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

– Poslali smo zahtjeve mljekari, da od prvog aprila ne dolaze po mlijeko ako nam ne budu htjeli platiti cijenu mlijeka po 0.95 feninga. Oni su prvog aprila došli po mlijeko i smatramo da su prihvatili naš zahtjev, čekamo 10. maja isplatu, ako ne plate po tom našem zahtjevu od 0.95 feninga svi su proizvođači pristali da krenemo u obustavu isporuke mlijeka, odnosno prosipanje mlijeka –rekao je Karajica.

Karajica navodi da mljekari moraju da siju na farmama, ali da će zbog nezapamećnih poskupljenja sijati mnogo manje, te da već ima i onih koji gase farme.

– Najveće je zlo što su se kvalitetna grla, mliječna, do kojih se teško došlo nekom genetikom počela sada slati na klanje, to nije nikako dobro, ostaćemo bez goveda kvalitetnih, ostaćemo bez hrane domaće kvalitetne naše, ovo što se dovozi i uvozi to je otpad sa zapada, bojim se da ćemo biti gladni – smatra on.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Iz Udruženja mljekara navode da su krajem prošlog mjeseca obavijestili sve prerađivađe u BiH da traže da otkupna  cijena litre mlijeka od aprila iznosi 0,95 feninga. Sekretar Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara  Republike Srpske Aleksandar Marić kaže da su mljekari potpisali i inicijativu za očuvanje mljekarstva.

– Određeni proizvođači su potpisali izjave da su spremni za obustavu u slučaju da ne dođe do udovoljavanja zahtjeva proizvođača mlijeka. Potpisalo je 170 proizvođača mlijeka iz Republike Srspke, iz opština Čelinac, Gradiška, Novi Grad, Pelagićevo, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Kozarska Dubica i Derventa, što u predvodu znači obustavu 64.160 litara na dnevnom nivou – rekao je Marić.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Iz Udruženje mljekara očekuju da prerađivači shvate ozbiljnost situacije. Navode da je najavljena obustava isporuke mlijeka dostigla polovinu dnevnih kapaciteta koju otkupljuje mljekara iz Kozarske Dubice. Iz ove mljekare danas nisu odgovorili na upit da li će ispoštovati zahtjeve mljekara.

ZADOVOLJNI PODRŠKOM GRADA I MINISTARSTVA

Proizvođač mlijeka Zoran Karajica navodi da su mljekari zadovoljni podrškom grada Prijedora.

– Moram da pohvalim gradonačelnika Slobodana Javora i načelnika za poljoprivredu Danijela Egića, izašli su nam u susret i ove podsticaje što nam inače daju za mlijeko na jesen daće nam sada krajem aprila ili početkom maja baš da imamo sa čim sijati. Imamo premiju za mlijeko, ona je bila dva feninga, ali ovu godinu su je uvećali na četiri feninga. Registrovani farmeri dobijaju za sjemena maksimalno 1.000 KM i isto toliko za mehanizaciju i gnojivo. Imamo podsticaje za pšenicu, soju, za goveda po broju grla, sve te pdsticaje imamo od lokalne zakednice – priča Karajica. On dodaje da farmeri imaju značajnu podršku od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kao i ministra Borisa Pašalića. – Imamo svakog prvog u mjesecu premiju 0,25 feniga i stigli su isplatu ranijih velikih kašnjenja. Svaka im čast, isto daju podsticaje za mehanizaciju, kapitalne investicije, junice, najveći je problem što mljekare ne dižu otkupnu cijenu – tvrdi on.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Uhapšen 47-godišnji muškarac za napastvovanje djevojčice

Urednik

Paprene cijene kupovne zimnice

Urednik

Pas otrovan u Trebinju, policija traga za počiniocem

Urednik

Za luksuzne stanove ne fali kupaca

Urednik

Falš med potiskuje domaći

Urednik

U trgovinama od ove sedmice jeftinije oko 60 artikala

Urednik

Danas sunčano i toplo vrijeme, temperatura do 28 stepeni

Urednik

Servisne informacije za ponedjeljak, 2. oktobar

Urednik

Proširena lista proizvoda u Srpskoj za koje se najavljuje pojeftinjenje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više