Ex YU Vijesti

Fronteks na granici Crne Gore i BiH

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/ štitiće ubuduće i granicu Crne Gore prema BiH, Srbiji i Albaniji, a ne samo područja na zajedničkoj granici sa zemljama EU kao do sada, navedeno je u sporazumu Crne Gore i EU o operativnim aktivnostima koje sprovodi Frontex, koji bi trebalo da usvoji Savjet EU.

Na osnovu prethodnog sporazuma Crnoj Gori pružena je pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog istoka i konfliktnih područja samo na zajedničkoj granici sa zemljama EU – Hrvatskom i Italijom.

„Novim sporazumom Savjet EU predviđa šire nadležnosti Fronteksa i to na granicama Crne Gore prema trećim zemljama /Albanija, /samoproglašeno/ Kosovo, Srbija, BiH/, odakle je najveći priliv migranata i nedozvoljenih prelazaka granice. Sporazumom se predviđaju i zajedničke operativne aktivnosti timova Frontexa sa Graničnom policijom Crne Gore“, ističe se u dokumentu.

U Sporazumu o statusu između Crne Gore i EU o operativnim aktivnostima koje sprovodi Fronteks, navodi se i da se raspoređivanje Fronteksovog tima može vršiti na teritoriji Crne Gore, uključujući i njene kopnene, morske i vazdušne granice sa drugim zemljama, piše podgorička „Pobjeda“.

Kad je riječ o ovlašćenjima koja će imati članovi Fronteksovog tima, u sporazumu se navodi se moraju pridržavati zakona i drugih propisa Crne Gore i primjenjivog prava Unije i međunarodnog prava, a da je upotreba sile dozvoljena u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i u prisustvu organa za upravljanje granicama Crne Gore.

„Članovi tima uživaju imunitet od građanske i upravne jurisdikcije Crne Gore u odnosu na sva djela koja počine pri obavljanju svojih službenih dužnosti“, dodaje se u sporazumu i ističe da su sve prostorije i objekti Agencije u Crnoj Gori nepovredivi i izuzeti od pretresa, a Crna Gora je odgovorna za svu štetu koju članovi tima prouzrokuju trećim stranama pri vršenju svojih službenih funkcija.

 

 

 

Izvor: Nezavisne 

BONUS VIDEO

Slični članci

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Servisne informacije za petak, 24. mart

Urednik

Drugi dan SET-a: Za nisku cijenu struje potrebno investirati u obnovljive izvore energije

Urednik

Starosne granice za penziju se polako, ali sigurno pomjeraju

Urednik

Usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika

Urednik

Počinje ljetno računanje vremena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više