Hercegovina Vijesti

Uz podršku lokalne i republičke vlasti Udruženje „Bebe“ iz Trebinja bogatije za 172 bebe

Dobre vijesti stižu iz Udruženja „Bebe“ iz Trebinja, koje okuplja porodice s problemima sterliteta s područja istočne Hercegovine. Za trinaest godina postojanja i rada, Hercegovačka regija postala je bogatija za 172 bebe. To je trenutna brojka, kažu iz Udruženja, koja će iz godine u godinu, sigurni su, biti sve brojnije.

Nakon 25 godina borbe sa sterilitetom, porodica Stajić iz Trebinja okitila se sa dva sokola. Nikola i Snežana, blizanci su koji su prije tri godine svoju majku Mariju učinili najsrećnijom ženom na svijetu.

Bila je to velika borba za potomstvo koju, kaže Marija, ne bi dobila bez pomoći i podrške Udruženja „Bebe“.

– Poručila bih svima da je imati djecu jedino bogatstvo koje se ničim ne mjeri. Odsada ko god nakon godinu dana ne ostane u drugom stanju, Udruženje „Bebe“ je prvi korak, sa kojim sve ide mnogo lakše. Uz njihovu pomoć za tri dana imaćete sve nalaze i bićete spremni za vantjelesnu oplodnju – kaže Marija.

Ovo udruženje su prije trinaest godina osnovale dvije porodice koje su imale problem sa sterilitetom, a danas okupljaju više od 300 članova iz istočne Hercegovine. Kroz udruženje je prošlo više od 1.000 porodica, ne samo iz Hecegovine, već i Republike Srpske i okruženja. Bez podrške republičkih i lokalnih institucija ipak, kažu, ne bi uspjeli.

– Zahvaljujući našoj priči došli smo do toga da imamo danas tri besplatne vantjelesne oplodnje na nivou Republike, i pomoć na nivou opština Hercegovine. Posebno sam ponosna na naše Trebinje, jer ovdje imamo i četvrtu besplatnu vantjelesnu oplodnju bez gornje granice starosti žene, što znači da Trebinjke do 49. godine koje žele vantjelesnu oplodnju, grad Trebinje ih stimuliše jednim postupkom – istakla je predsjednica Udruženja Snežana Misita.

U 13-ogodišnji rad stalo je mnogo toga, navodi Misita, mnogo borbe sa tabuima, stereotipima i nepovjerenjem. Međutim, izdržali su sve i obezbijedili najbolju uslugu svima onima koji vode borbu sa sterilitetom.

Udruženje “Bebe“ je zapravo velika porodica ljudi sa istim ili sličnim problemima. Njihov najveći ponos u ovih 13 godina postojanja i rada su bebe, zbog kojih bi, bez obzira na teške trenutke i brojne borbe, uradili sve opet i ispočetka.

Parovima koji prolaze ili tek treba da prođu kroz slične situacije, poručuju da budu jaki i uporni i da se obrate na pravu adresu, jer zajedno rušimo sve barijere.

 

Izvor: RTRS 

BONUS VIDEO

Slični članci

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Servisne informacije za petak, 24. mart

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više