Hercegovina Naše priče

FOTO, VIDEO / Ružne slike Trebinja

Trebinje je grad koji prema najavama pretenduje da postane „najpoželjniji mali grad na Balkanu“, a globalni turistički bum posljednjih godina nije poštedio ni grad na jugu Hercegovine.

U nedostatku razvoja drugih grana privrede često možemo čuti kako se u Trebinju velikom brzinom razvija turizam i kako je ovo grad koji širi ruke turistima sa svih svjetskih meridijana. Kada se postavi pitanje šta je konkretno urađeno na razvoju turizma, odgovori su kompleksniji i nisu precizni jer je očigledno da priliv turista nije rezultat planskog rada i sinhronizacije lokalne administracije i preduzetničkog potencijala, što bi trebao da je recept koji bi dugoročno dao rezultat.

O konkretnim turističkim rezultatima i činjenici gdje je Trebinje po ovom osnovu u regionalnim okvirima pisaćemo narednih dana. Današnji osvrt kroz video i foto materijal je o tome kakvu sliku dajemo turistima koji posjećuju naše krajeve i na koji način im želimo dobrodošlicu.

Već godinama potpisnik ovog teksta se zgražava nad stanjem na svim regionalnim putevima u Hercegovini, tačnije na dijelovima puta gdje postoje parkinzi i proširenja namjenjena za zaustavljanje automobila. Bez izuzetka sva takva mjesta u našoj regiji su u većoj ili manjoj mjeri pretvorena u deponije smeća. Količine i vrsta otpada variraju od mjesta do mjesta, ali je nepobitna činjenica da nijedno ovakvo mjesto ne služi na ponos domaćinima koji dočekuju turiste koji upravo na ovim mjestima stiču prve utiske o destinaciji na koju putuju, posebno u eri društvenih mreža kada gotovo svi teže da zabilježe fotografiju sa neke zanimljive lokacije.

Foto galerija, Vidikovci iznad Trebinja

Zanimljivih lokacija turistima u Hercegovini ima na pretek, ali ukoliko su one smještene van naseljenih mjesta na njima će vas dočekati prizor poput jučerašnjeg sa vidikovca iznad Trebinja, koji je prije nekoliko godina skromnim ulaganjem pokušan da bude pretvoren u svojevrsnu turističku atrakciju. Teško da ovo mjesto trenutno može da pošalje bilo kakvu pozitivnu poruku putniku namjerniku, jer je okruženo otpadom svih vrsta, od plastike, stakla i papira do ostataka uginulih životinja. Ionako skromna turistička infrastruktura na ovom mjestu je u jako lošem stanju, neprihvatljivom za lokaciju koja bi trebalo da bude „magnet za turiste“.

S obzirom da su ranije upućivani brojni apeli za vođenje brige o ovom i sličnim mjestima u Hercegovini, pomenutim u tekstu, jasno je da ne postoji jasna odgovornost oko brige za smeće van naseljenih mjesta. I dok mi uperujemo prste ko je odgovoran, dok se kratkoročno riješavaju ovakvi i slični problemi, loše slike o Trebinju i Hercegovini sve češće odlaze u svijet i sve više težimo da turistički potencijal ostane samo potencijal, a ne kvalitetan i kontrolisan rezultat koji maloj sredini poput naše može da obezbjedi dugoročne koristi od kojih bi i privreda i svi građani imali velike benefite.

 

B.S.

Padrino, oktobar 2023.

5
0

BONUS VIDEO

Slični članci

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva

Urednik

Servisne informacije za petak, 8. decembar

Urednik

Putnici se žalili na „Ubla turs“ iz Trebinja: „Аko ti se ne sviđa, izlazi van“

Urednik

Za samozapošljavanje u Trebinju 100.000 KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više