Hercegovina Vijesti

“Krvava marka” Tik-tok izazov koji je zaprepastio nastavnike u školama u Gacku

Rane i ogrebotine na rukama učenika, i to kod nekoliko njih, taj prizor zaprepastio je nastavnike gatačke osnovne škole. Prvo je sve primjećeno kod nekolika učenika šestog razreda, a onda su krenuli dalje, otkrili su ih još i saznali da mladi Gačani prate izazov sa društvene mreže Tik-tok.

Nekretnine Padrino

Dugogodišnji nastavnik u Gacku Miljan Gutović šokirao se kada je pogledao u ruke svojih učenika, bile su izgrebane i u ranama. Ono što mu je posebno privuklo pažnju jeste da su kod učenika povrede identične. Na početku su đaci pokušali sakriti istinu, nastavnik je bio uporan i po prvi put čuo da je to kako kaže “igrica” jezivog naziva “krvava marka”.

“To se desilo u mom odjeljenju gdje sam ja razredni starješina. Oni su počeli da izbjegavaju istinu, rekli su da su povrijeđeni od zid i od udarca u klupu, međutim to je sve nekako mi bilo neuvijerljivo pa sam malo pooštrio istragu i onda su oni počeli da pričaju tu istinu njihovu nažalost. Igrica se zove krvava marka gdje se tim metalnim novčićem povrjeđuju učenici a mislim da je cilj igre ko će da pretrpi veću bol”, kaže Miljan Gutović, nastavnik u OŠ Sveti Sava Gacko.

Glavni rekvizit za ovaj Tik-tok izazov su metalne novčanice, đaci se povređuju upravo njima a najveće povrede nastaju od novčanice od 5KM.

U šoku je ostao i školski pedagog. Mirjana je na tom mjestu pune tri decenije ali ovako nešto nije gledala. Za ATV kaže da je ova pojava izuzetno opasna, agresija je sastavni dio izazova i ona vrlo je lako prelazi u autoagresiju koja je usmjerena protiv sebe što može da dovede do suicidnih namjera.

“Kažu pa to je igrica, ni narkomani ne počinju sa heroinom nego počinju s travom pa se polako ovisnost širi i zauzima svoj prostor isto tako je i sa igricama, počnu sa bezazlenim i svaki izazov traži dalje, ne zovu se džabe igre izazova. Idemo dalje, idemo dalje dok ne postane ovisan od tih igrica povrijeđujući sebe, a znate šta snači samopovređivanje to je agresija usmjerena na sebe i može dovesti do katastrofalnih posljedica vremenom. N: Šta Vam kažu učenici? Znate kako, oni to doživljavaju bezazleno, kao pa nismo mi pa onda pokušavaju da lažu „to sam se od fasadu ogrebao“ i „to sam pao negdje“ jer  ovaj dio je povrijeđen, jer oni te parice udaraju ovim dijelom i najjače je kada udare sa 5 KM onda puca koža na zglobovima, a od ovih ostaju rane. Mi pregledamo ruke djeci i vidimo, pokušaju da lažu ali ne mogu naravno i oni to ne shvataju ozbiljno”, kaže Mirjana Nenadić, pedagog u OŠ Sveti Sava Gacko.

Ozbiljno su ovom problemu pristupili svi u OŠ Sveti Sava. Obavijestili su sve relevantne institucije, sazvali roditelje i  baš za njih više puta organizovali edukaciju. Direktor kaže došla su neka čudna vremena.

“Boga mi koliko ima odgovornosti i nas nastavnika ima i odgovornosti roditelja. Čini mi se da ovo najbolje pokazuje koliko nam je u krizi ne prosvjeta nego je u krizi porodica. Ja mislim da je najbolji put da o ovim problemima pričamo ma koliko ti problemi bili teški i daa ih svi pokušavamo riješiti. Ne možemo ih riješiti administrativno nego da dođemo da se suočimo sa tim problemima i da pričamo i samo pričom i razgovorom i na kraju kraajeva praćenjem ponašanja djece da se pokušava stati u kraj tim problemima”, kaže Nikola Milinković, direktor OŠ Sveti Sava Gacko.

Stati u kraj  problemima sličnih ovog gatačkom nije lako. Za sve su krive moderne tehnologije i društvene mreže kažu psiholozi. Na prvu liniju u borbi protiv ovih pojava moraju stati roditelji.

“Najlakše je roditi dijete, trebamo ga odgajati, vaspitavati i tako dalje. Vrlo često su ta djeca prepupuštena sama sebi bez nadzora u smislu dajte mu telefon da se zabavi, on je najbolji sa telefonom, hajde ako dobiješ nešto imaš nagradu teleon i odatle sve počinje. Hajde da svi zajedno nekako malo više otvorimo oči, da se malo više slušamo i gledamo u oči malo manje telefona i interneta ne samo djeca nego i odrasli”, kaže Maja Beštić, psiholog u OŠ Sveti Sava Gacko.

Teško je ovo vrijeme za odgoj djeteta, svjesni su roditelji. Društvene mreže su mač sa dvije oštrice, imaju lošu i dobru stranu zato je kontrola djeteta najvažnija, kažu građani.

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više