Hercegovina

Maksimović: Sljedeće godine izgradnja solarnih elektrana u Nevesinju

Na području opštine Nevesinje sljedeće godine počinje izgradnja sedam velikih solarnih elektrana, čija će ukupna instalisana snaga biti 500 megavata, izjavio je direktor preduzeća Etmaks Siniša Maksimović.

Maksimović je za Srnu istakao da je riječ o projektu od velikog značaja, imajući u vidu da se na globalnom nivou fokus sve više usmjerava na obnovljive izvore energije, prije svega solarne.

On je naveo da se pristupilo izradi projektno-tehničke dokumentacije, a da je vrijednost projekta procijenjena na oko 800 miliona KM.

– U skladu sa ugovorom, plaćaćemo koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovatčasu – rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, prihod od koncesione naknade na godišnjem nivou bi iznosio od pet do sedam miliona KM, od čega će najveći dio biti usmjeren u budžet lokalne zajednice, a ostatak u budžet Srpske.

Strukturu solarnog parka čine jedna elektrana instalisane snage 200 megavata i šest elektrana od po 50 megavata.

Maksimović je rekao da će izgradnja solarnih elektrana biti podijeljena u četiri faze, te da „Etmaks“ planira zapošljavanje oko 100 novih radnika.

– Benefiti ovog projekta su višestruki, od toga da će biti korišteni obnovljivi izvori energije, da ćemo proizvoditi dodatne količine električne energije, do toga da ćemo izgradnjom ovakvog kapitalnog projekta steći dodatna i unaprijediti postojeća znanja, čime postajemo konkurentni na globalnom tržištu – naglasio je Maksimović.

On je napomenuo da je ugovor o koncesiji, koja je dodijeljena na period od 50 godina, potpisan sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, te da je Etmaks prije potpisivanja ugovora u budžet Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od sedam miliona KM.

Maksimović je rekao da je ovo najveći projekat ovog preduzeća koje posluje više od 10 godina i koje je do sada izgradio veći broj elektrana sa ukupnom instalisanom snagom od 60 megavata.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Eksplozija nove energije sa Padrino radija i našeg portala !

Urednik

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

„Nevesinjska olimpijada“ predstavljena na Sajmu turizma u Banjaluci

Urednik

Trebinje: Austrijanka Madlen prešla u pravoslavnu vjeru i vjenčala se po starim srpskim običajima

Urednik

Nastavljena Prva liga RS: Leotar slavio u Trebinju, Nevesinjci pali na Palama

Urednik

Zemljotres pogodio Hercegovinu

Urednik

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više