Hercegovina

Nevesinje: Otvorena izložba skulptura Teofila Okiljevića

U Galeriji Centra za kulturu „Nebojša Glogovac“ u Nevesinju sinoć je otvorena samostalna izložba akademskog vajara iz Trebinja Teofila Okiljevića, pod nazivom „Sklupture i crteži inspirisani vremenom i prostorom“.

Ovaj mladi umjetnik kroz sklupture i crteže nastoji da sačuva tradiciju Hercegovine.

„U svim mojim radovima prisutan je motiv Hercegovine, jer tu sam se rodio i odrastao. Kroz kamen, drvo, metal i donekle plastiku prenosim svoje impresije iz Hercegovine na radove“, rekao je Okiljević.

Izložbu je otvorila magistar slikarstva i grafičkog dizajna Angelina Vukosav.

„Kompatibilnost vremena i prostora najočiglednija je u citatnosti materijala kakvi su kamen i drvo. Sama suština umjetnosti ogleda se u spajanju tradicionalnog, ličnog i onog savremenog. Baš to tradicionalno, savremeno i lično kod Teofila postaju zaokruženi u jednu cjelinu, sklupturu koja komunicira sa posmatračem“, istakla je Vukosav.

Ona je pozvala nevesinjske ljubitelje likovnih umjetnosti da posjete izložbu ovog mladog, talentovanog i često nagrađivanog vajara, koja ostaje otvorena do 1. oktobra.

t o 22Teofil Okiljević rođen je 1995. godine u Trebinju. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ završio je na Cetinju. Osnovne i master studije završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Trenutno je student doktorskih studija Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnik je više nagrada i priznanja u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Poljskoj i Sloveniji. Do sada je imao sedam samostalnih i više kolektivnih izložbi.

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Tokom dana umjereno oblačno i toplo

Urednik

Servisne informacije za petak, 22. septembar

Urednik

Poslovnici Gatarić d.o.o. u Trebinju potreban vozač/skladištar

Urednik

Plesni klub „Insanity“ Trebinje vrši upis članova svih uzrasta

Urednik

U Gradu Sunca očekuje vas super mix paket, ponuda koja se ne propušta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više