Ni manjeg sela, a ni većih ljudi i boljih domaćina.
Nezavisne novine donose priču iz hercegovačkog sela Donja Trusina, koju prenosimo u cjelosti.
Sve to sam našla u Donjoj Trusini na skoro 1.000 metara nadmorske visine, daleko od glavne ceste, osam kilometara strmog makadamskog puta kojim Kulje i njihova djeca koja idu u školu svakodnevno prolaze.
Dok nas je domaćin Željko vozio vijugavom cestom, doviknuh: „Evo nas nebu pod oblake!“
„Kakvom nebu, znaš li ti koliko još ima do neba“, dobaci mi Željko, „pa mi idemo u Donju Trusinu, a ima još i Gornja“, doda on. Razlog moje posjete prvobitno je bila mini-sirana „Kulje“ koja se bavi proizvodnjom pravih hercegovačkih sireva po tradicionalnom receptu, čiji su vlasnici Željko i Miljana Kuljić. No, ispostaviće se da sam došla da odmorim dušu, pojedem vrhunsku domaću hranu i spoznam par životnih mudrosti koje su podijelili sa mnom.
Dok smo se vozili ka njihovom selu, Željko naglo zaustavi svoje vozilo, u momentu se prenuh iz sve te ljepote koja nas je okružavala, „jarebice nam pretrčaše put“, zausti Željko pokazujući mi kako odoše preko livade.

„Kakva je ovo priroda, nisam nikad doživjela da mi jarebice pretrče put, je l’ ima ovdje i zmija, jako ih se bojim“, dodah Željku u nadi da će mi dati odričan odgovor.
„Daj, nemoj da se sramotiš, naravno da ih ima. Pa ovdje ima i medvjeda, srndaća i divljih svinja. Ti se zmije plašiš“, odgovori mi Željko. Nekoliko sati sa njima bilo je dovoljno da shvatim da ljudi puno srećnije žive što su udaljeniji od civilizacije i da još uvijek postoje oni koji nisu halapljivi već da žive od svog rada i da im je osnovno za život sasvim dovoljno.
Nepregledni pejzaži, bijeli oblaci koji dodiruju vrhove planina, zvuk traktora i dječija graja je ono što me dočekalo na samom dolasku u njihov dom. Vrijedne Kulje su na neko vrijeme prekinuli sve što rade kako bi dočekali mene i kolegu, a pred nas u samo nekoliko trenutaka iznijeli trpezu od koje rastu zazubice. Domaća pita sa njihovim sirom škripavcem i domaćim jajima, suvo meso, mladi sir i sve ostale sirne prerađevine iz njihovog malog pogona preplavile su drveni sto.

„Prvo da popijemo vino, domaće naravno. Dobio sam ga od kaluđera i podijeliću ga sa vama“, odmah je doviknuo Željko. Domaća rakija je već bila na stolu, a kolega i ja smo ostali u čudu zbog tolikog gostoprimstva od ljudi koje smo tek upoznali. Željkova supruga Miljana, divna žena krhkog stasa, nutkala nam je pitu i svojim velikim očima posmatrala naše izraze dok smo je probali, kao sa nekom zebnjom da li će nam se dopasti. Bila je to najljepša pita koju sam u svom životu probala i momenat kada vas napuste svaki osjećaj srama i stida što ste u gostima pa se morate praviti kulturni, jeli smo dok tepsija nije ostala prazna. Za trpezom ispred njihove kuće pridružila su nam se i njihova djeca, kao i Željkov brat i žena. Kažu da svi rade u sirani i od nje žive da imaju dovoljno za život. Odlučih da je vrijeme da se dignem od stola i sa Miljanom sam se zaputila do obližnjeg objekta gdje su stvarali čuda od mlijeka. Voljela bih da je svaka proizvodnja ovoliko sterilna kao njihova mala sirana koju Miljana drži pod špagu i u nju ulazi u posebnoj odjeći, uz sve potrebne pripreme oko dezinfekcije.
Kulje se bave proizvodnjom tradicionalnih sireva, pri čemu kao sirovinu koriste isključivo mlijeko autohtonih krava, kao što su gatačko goveče i buša.
„Nama je najbitniji kvalitet, a kvalitet nam donose naše autohtone sorte krava. Znate, obične krave daju i do 20 litara mlijeka dnevno, no ove naše u najboljim uslovima daju tek pet do šest litara. Ali ponekad je presudan kvalitet, ne kvantitet i mi ostajemo vjerni tradiciji i kvalitetu“, ispričala mi je Miljana. Ukus i miris njihovih sireva karakteriše bogata aroma, ali i tekstura, a sve to zahvaljujući specifičnim uslovima, ekološki čistim pašnjacima, specifičnosti vegetacije i mnogobrojnim vrstama planinsko-mediteranskih biljaka koje krave pasu.

„Mi pravimo sir na tradicionalan način, iz sirovog punomasnog mlijeka bez pasterizacije, uz dodatak prirodnog sirila i soljenjem isključivo ekološkom morskom solju“, objasnila je Miljana.
Njihov fokus je na dvije vrste sira – na škripavcu i siru iz mješine. I jedan i drugi tradicionalno se prave u ovom kraju. U sezoni Kuljići imaju i kajmak, a prilikom mog dolaska poslužili su mi i novi proizvod na kojem rade, a to je proteinski sir najsličniji italijanskoj rikoti. Kulje sve rade po tradicionalnoj recepturi, a uz savremenu tehnologiju.
„Naša proizvodnja sira u potpunosti je oslonjena na one stare recepte. Naime, selo Trusina je oduvijek važilo za kraj sa izuzetno kvalitetnim sirevima. U takvoj atmosferi lokalno stanovništvo domaću recepturu dovelo je do savršenstva. Naše je bilo da to samo što efikasnije uklopimo u okvire savremenih proizvodno-prerađivačkih procesa“, objasnio je Željko. A na pitanje koji sir je najtraženiji, odgovor je da je to škripavac bez dileme.
Dok smo bile u sirani i dok mi je pokazivala kako nastaje poznati hercegovački škripavac, Miljana mi je pričala i o svakodnevnim obavezama koje ima, s obzirom na to da su oni jedini zaposleni.

„Svako jutro djeca vode krave na ispašu i one tamo budu cijeli dan, tek naveče idemo po njih. Kada ih ujutru pomuzem, odmah moram da pravim sir, kako bi kvalitet bio što bolji, jer to je mlijeko, osjetljiv proizvod, te svako odležavanje uništava kvalitet, stoga od muže do sirane i prerade mlijeka prođe svega 15 minuta“, priča mi Miljana.
Naravno, sve je ovo lakše kada je raspust, pa djeca ne idu u školu, te im dosta pomažu oko imanja i životinja. No, veliki problem predstavlja to što njihovo selo nema pristupnu cestu pa djeca putuju do škole, što njoj i mužu oduzima dosta vremena, koje im je dragocjeno. Ovo se pogotovo odražava negativno u zimskom periodu kada napada snijeg, te je put do škole onemogućen, ali opština ništa ne radi na ovom pitanju i cestu, kažu, ne znaju kada će dobiti.
Iz priče sa domaćinima sam shvatila da im je obrazovanje djece od velike važnosti, dvoje najstarijih idu u školu u Trebinje, odlični su učenici, a ono što ih odlikuje jeste izuzetna pristojnost.
Sa njihovom djecom sam takođe provela neko vrijeme trčeći za psima i dok su mi objašnjavali kako funkcioniše traktor. Od njihove kćerkice Sare sam dobila buket najmirisnije lavande, a pričali su mi i o tome kako vode kravice na ispašu, a najmlađi među njima su se i požalili kako je teško ostaviti kravicu koja se tek otelila, jer su joj potrebni, a oni moraju u školu, što je izazvalo salvu smijeha.

S obzirom na to da smo iz Trusine otišli punih ruku, sa kolegama na poslu sam po povratku podijelila sir koji su mi Željko i Miljana zapakovali i koji je pojeden u rekordnom roku, a utisci su bili gotovo isti: „Gdje sir može da se nabavi?“
Pomenuti sirevi trenutno se mogu naći u Hercegovačkoj kući i nekoliko prodavnica u Trebinju i Berkovićima, a moguće ih je konzumirati i u nekoliko restorana. Povremeno se nalaze, kaže nam Željko, i na pijaci u Mostaru. Ipak, kao neponovljiv doživljaj preporučuje konzumaciju u samom selu, na 850 metara nadmorske visine. U tom slučaju posjetioci mogu računati da će probati i još poneki domaći specijalitet ili, ako budu imali sreće, Miljaninu pitu. Kulje u narednom periodu u planu imaju da svoje proizvode učine još dostupnijim svima koji ih žele probati.
„Započeli smo aktivnosti priključivanja Slow Food pokretu, koji je na području Hercegovine veoma dobro razvijen. Važno je pomenuti da u ovim, ali i drugim aktivnostima imamo stalnu podršku rođaka iz inostranstva, ali i Gordane Radovanović iz Slow Food pokreta“, rekao je Željko.
Njihovi planovi za budućnost su sasvim jednostavni i skromni, a iako od sirane žive, najviše bi voljeli da njihova djeca mogu da idu u školu normalnim putem. U siranu ulažu pomalo, ali planski. A s obzirom na to da insistiraju na kvalitetu, zasigurno su jedan od proizvođača koji će da opstane.
Izvor: Nezavisne