Hercegovina

Obnavlja se stara seoska crkva u Gornjem Hrasnu

Nekadašnji mještani sela Gornje Hrasno, u opštini Neum, iako nisu ostvarili povratak u svoje prijeratne domove, počeli su obnovu stare seoske crkve, posvećene Roždestvu Svetog Jovana Krstitelja, jedine preostale pravoslavne bogomolje u ovoj opštini koja je devastirana u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Zamisao obnove ove, za seosko područje dosta velike crkve, sagrađene 1849. na temeljima starije bogomolje, u mještanima Gornjeg Hrasna je tinjala još od saznanja da im je crkva spaljena, a onda i minirana. Entuzijazam za obnovu ih nije napuštao sve dok radovi nisu otpočeli, pa su proteklog vikenda, u subotu, izliveni novi temelji stare crkve, a u nedjelju je održano bogosluženje.

Mještani su, otkako se rat završio, odmah nastavili da se ovdje okupljaju, a bogosluženja su obavljana ispred hrama, kao što je bilo i na ovoj službi sa više od stotinu vjernika, predvođenih u molitvi ispred novosagrađenih, a ipak starih temelja, parohom čapljinskim Igorom Mastilovićem.

Na crkvenom računu već se sakupilo više od 20.000 maraka za obnovu hrama, ali su do sada i Hrašćani sakupili više od 6.000 maraka koje su date na povjerenje takođe nekadašnjem mještaninu Gornjeg Hrasna Milovanu Bukviću, vrsnom majstoru, kao i većinu materijala, dok se ne zaokruži cjelokupan projekat.

„Crkva je bila poprilično devastirana, pa smo morali skinuti sav kamen i izliti nove temelje. Ipak, ostavili smo oko tri reda kamena u visinu, s tim da ćemo, svakako, svaki kamen koji je dignut sa crkve vratiti na njegovo mjesto, kako bi naš hram sačuvao u potpunosti svoju autentičnost“, kaže Bukvić.

On napominje da je zajedničkim akcijama mještana urađena i armirano-betonska konstrukcija, sastavljena od 12 armiranih stubova visokih po šest metara, za zvonik, oltar i zidove, koji su nekada bili kameni.

Očekuju da im i iz Pravoslavne crkve, preko njihovog računa, stigne barem dio sredstava, kako bi mogli nastaviti radove, a i opština Neum im je obećala 10.000 maraka na ime obnove crkve. Prije oko mjesec dana su u selu nasuli put, u dužini od oko 1,1 kilometar, od centra sela i nekadašnje škole do hrama i groblja, u šta su uložili oko 20.000 maraka.

„Sve će zavisiti od priliva sredstava, a oko 15.000 maraka, po predračunu, potrebno nam je da bismo radove mogli dovesti do krova“, dodaje Bukvić, koji je i ovom prilikom napomenuo da je prva sredstva za obnovu hrama donirao svojevremeno umirovljeni episkop Atanasije, darujući trećinu svoje penzije za ove namjene.

Ispred crkve u obnovi u selu Gornje Hrasno su mještani prije nekoliko godina izgradili kapelicu u kojoj su ponovo sahranjeni zemni ostaci 66 uglednih srpskih domaćina ovog sela, ubijenih 1941. godine, a čije su kosti najprije izvađene iz jame u koju su ih pobacale komšije Hrvati i sahranjene u spomenik izgrađen nakon Drugog svjetskog rata u centru sela. Nakon što je u proteklom ratu miniran i taj spomenik, kosti su prenesene u trebinjski manastir Zavala, a onda ponovo sahranjene u ovu kapelicu.

Hrašćani su i staru austrougarsku školu u blizini ovog hrama renovirali i adaptirali u parohijski dom, gdje se okupljaju prilikom svih svetkovina, ali s obzirom na to da su od 40 prijeratnih domaćinstava samo tri porodice dobile donacije za popravak samo jednosobnog stana, a ne cijele kuće, povratak se nije ostvario.

Svi koji žele pomoći izgradnju ovog hrama sredstva mogu uplatiti na žiro račun kod

Uni Credit Banke: 3381102246138904 BAM,

te devizni račun u evrima broj 20014667101; Swift:UNCRBA22, IBAN:BA39

338110484603 1262

 

Vesna Duka

Izvor: Nezavisne

 

BONUS VIDEO

Slični članci

„Alfini“ dječaci učestvovali na European Trophy turniru u Tivtu

Urednik

VIDEO / Porodica Bulut iz Trebinja uzgaja cvijeće: Od hobija do ozbiljnog posla

Urednik

Džudisti Leotara najbolja ekipa iz BiH na XII Međunarodnom džudo kupu „Berkovići 2024“

Urednik

Juniorke ŽOK Gacko RD Swisslion prvakinje Republike Srpske

Urednik

Folkloraši iz Bileće posjetili predstavništvo Srpske u Srbiji

Urednik

Trebinjac Marko Spaić vedrim duhom se bori protiv hemofilije

Urednik

Trebinjski mostovi uskoro će blistati i noću

Urednik

Jurica Pađen naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Rukometaši Leotara savladali Maglaj

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više