Hercegovina

Prihodi nikad veći, budžeti u BiH puni

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2022. godine iznosili su 2 milijarde i 229 miliona KM i za čak 406 miliona KM ili 22,29 posto, veći su u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili milijardu i 823 miliona KM.

Samo u mjesecu martu 2022. godine prikupljeno je 806 miliona KM indirektnih poreza što je za 158 miliona KM više u odnosu na mart 2021. godine.

Nakon što je UIO privredi vratila 480 miliona KM, osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prhiodi koji su otišli državi, entitetima i Brčko distriktu iznosili su milijardu i 748 miliona KM i za 273 miliona KM su veći u odnosu na prihode koji su sa Jedinstvenog računa podjeljeni 2021. godine.

Kada je riječ o raspodjeli prihoda, za finansiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2022. godine raspoređeno je 190 miliona KM identično kao i svih prethodnih godina, međutim entitetima je proslijeđeno daleko više, tako je FBiH doznačeno 950 nmiliona KM, Republici Srpskoj 536 miliona KM i Brčko distriktu 53 miliona KM.

Primjera radi, u prva tri mjeseca prošle godine kada se odbije spoljni dug Federaciji BiH u 2021. godini doznačeno je 629 miliona KM, a u prva tri mjeseca ove godine čak 785 miliona KM. Slično je i kada je u pitanju Republika Srpska, u prva tri mjeseca prošle godine kada se odbije spoljni dug Srpskoj je doznačeno 352 miliona KM, a ove godine to je za gotovo 100 miliona KM više ili 450 miliona KM.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević šampion Balkana

Urednik

Snažno nevrijeme napravilo štetu u Mostaru i Čapljini

Urednik

𝗡𝗼𝘃𝗮 𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗿ž𝗮𝘃𝗻𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮 𝘇𝗮 Džudo klub Leotar – Stariji pioniri najbolja ekipa u državi

Urednik

Patrijarh Porfirije: Zajedničkim naporima da svima bude bolje

Urednik

Predstava „Jefimija, Jelena Mrnjavčević“ pred kragujevačkom publikom

Urednik

Leotaru bodovi na prekunutom hercegovačkom derbiju

Urednik

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više