Hercegovina

Trebinjskoj publici predstavljena izložba skulptura mladih vajara

U Kulturnom centru u Trebinju večeras je otvorena izložba skulptura Umjetničke grupe „Dimenzija“ iz Beograda, na kojoj je predstavljeno oko 50 radova, uglavnom mladih akademskih umjetnika.

Osnivač Umjetničke grupe „Dimenzija“ iz Beograda Miodrag Rogan rekao je novinarima da je ideja za osnivanjem ove grupe nastala s ciljem čuvanja mladih vajara među umjetnicima, te da imaju mogućnost izlaganja.

„Trebinju smo predstavili 47 autora, akademskih umjetnika, koji počinju da se bave svojim radovima, unutar tih radova ima 20 odsto autora srednje generacije koji razvijaju sistem ideje samostalnog života skulpture“, rekao je Rogan, koji je i autor postavke.

Akademski vajar Branko Milanović rekao je novinarima da mu se sviđa ideja da se kroz ovaj projekat da prilika mladim vajarima da izlože radove i budu viđeni, pogotovo onima koji se bave skulpturom.

„Moj rad koji je večeras izložen bavi se nekom osnovnom idejom negovanja prostora, upotrebio sam kamen kao trajni materijal koji treba da predstavi rađanje forme iz samog materijala“, rekao je Milanović.

Istoričar umjetnosti Jelena Balević rekla je novinarima da umjetnička vrijednost ove izložbe njena raznovrsnost.

„Ovde se mogu videti različiti umetnički pristupi, načini odabira i obrade materijala, tek smo zagrebali po površini onoga što je recentna i aktuelna produkcija vajarstva u Srbiji“, rekla je Balevićeva.

Organizaciju izložbe podržali su Ministarstvo kulture Srbije i grad Trebinje.

 

Vesna Duka

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Košarkaši Leotara upisali peti prvenstveni trijumf

Urednik

Rukometaši Leotara završili nastup u Evropi

Urednik

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Akcijske cijene posnih proizvoda u „Slatkim kućama“ i „SL marketima“

Urednik

Restoran Ognjište: Tokom decembra budite dio najboljeg provoda u gradu

Urednik

Zaraza stigla, vakcina nema

Urednik

Servisne informacije za petak, 1. decembar

Urednik

Iznajmljuje se sprat kuće u naselju Hrupjela

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više