Hercegovina

VIDEO / HET: Spremno dočekan talas obilnih padavina

Zahvaljujući pravovremenim pripremama, hidroakumulacije, u okviru sistema Hidroelektrana na Trebišnjici, spremno su dočekali talas obilnih kiša. Vrhunac dotoka je prošao, sve količine vode iz slivnog područja su akumulirane, a u Hidroakmulaciji Bileća postoji dovoljno prostora za prihvat novih količina vode iz slivnog područja.

Dotok u hidroakumulaciju Bileća, u čijem zaleđu su padale najjače kiše, u jednom trenutku iznosio je više od šesto kubnih metara vode u sekundi. Ni u jednom trenutku, potvrdili su iz uprave preduzeća, nije postojala opasnost za nizvodna područja.

– Ono što je bitno, je da smo na vrijeme shvatili da nas čeka taj talas, reagovali smo, uspjeli smo da amortizujemo sve dotoke u Akumulaciju Bileća. Trenutni dotok je 350 metara kubnih u sekundi – istakao je Milan Mitrović izvršni direktor za upravljanje sistemom Hidroelektrane na Trebišnjici, Trebinje.

Iako je kota Akumulacije Bileća sedam metara iznad plana, za prijem novih voda raspoloživa je jedna četvrtina zapremine akumulacije. Kiše koje su padale prethodnih dana, objašnjavaju u Hidroelektranama na Trebišnjici, nisu ekstremne za sistem, s obzirom na specifičnost hidro-geološkog sastava, i nisu dugo trajale.

– U naš sistem palo je oko 381 milion metara kubnih vode, od toga prošlo 53 miliona, zadržali smo 101 milion, a još u zaleđu imamo oko 227 miliona metara kubnih, od čega očekujemo da u naš sistem dođe oko 120 miliona metara kubnih – kaže Duško Vujović šef Sektora za uprtavljanje vodama Hidroelektrane na Trebišnjici, Trebinje.

Zahvaljujući povoljnoj hidrologiji i potrebama sistema, po dva agregata u HE Trebinje 1 i HE u Platu, rade punim kapacitetom.

– Radićemo pojačanim kapacitetom, sagledaćemo potrebe ERS i potrebe za angažovanjem sistema HET i cijena el.energije, s obzirom da je najavljeno zahlađenje – dodao je Mitrović.

Narednih dana ne očekuje se pojačan priliv vode u hidroakumulacije, s obzirom na to da je u sjevernom dijelu slivnog područja rijeke Trebišnjice pao snijeg.

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Najbogatiji srpski investitor odustao od ulaganja u RS

Urednik

Maslinarstvo u Hercegovini sve popularnije; U Manastiru Žitomislić 45 novih stabala

Urednik

Dječacima najzanimljivija „stop“ palica

Urednik

Hotel Aćimović zapošljava: Otvorene pozicije recepcioner, kuvarica, sobarica, portir

Urednik

Osumnjičeni za krađu uglja u Gacku

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 21. februar

Urednik

Hotel Panorama: Dan žena provedite uz Ambasada bend

Urednik

Osmi mart u Jazini: Očekuje vas odlična zabava uz popularnog Buhonija

Urednik

Profesor Miloš Duka obnavlja svoju staru školu kod Bileće

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više