Hercegovina

VIDEO / Kako je izgledao život u začetku: U Trebinju izložba grafika „Fosilizacija“

U Kulturnom Centru Trebinje predstavljena je izložba digitalnih grafika „Fosilizacija“ koje potpisuje grafičar i fotograf Branimir Karanović. Izložba predstavlja kombinaciju prošlosti i sadašnjosti, odnosno, kako kaže autor, prastarog i modernog.

Na dva komparativna kvadrata svake grafike prikazani su arheološki i paleontološki ostaci koji predstavljaju jednu vrstu paralele dva različita predmeta ili objekta koja, iako ih dijeli dug vremenski period, i danas predstavljju cjelinu. Na osnovu izloženih motiva posjetioci mogu zaključiti kako je hiljadama godina unazad, možda i prije ljudi, izgledao život u začetku.

Želja autora je da posjetioci pri susretu sa njegovim djelima povežu umjetnost, nauku o prošlosti i sadašnjosti, filozofiju i biologiju. Nakon toga i da se dođe do misli i pitanja o samom opstanku.

Izložba obuhvata ciklus „Dva kvadrata“, koji je stvarao posljednjih sedam-osam godina.

– Ta dva kvadrata predstavljaju jednu vrstu paralele dva različita predmeta, objekta ili pojma koji su međusobno udaljeni nekada hiljadama godina, a u suštini predstavljaju jednu cjelinu. Što se tiče naziva izložbe „Fosilizacija“, znamo da su fosili nastajali hiljadama godina, u slojevima krečnjaka se okamenili i sve to mi danas otkrivamo i na osnovu njih saznajemo kako je izgledao život u prošlosti. Јa volim arheologiju i fosile sam poredio sa današnjim predmetima, bilo da su to banalni predmeti svakodnevne upotrebe ili umjetnički predmeti i bez obzira na protok toliko godina, neke stvari ostaju iste. Izobilje je asocijacija koje se javljaju u promatranju tih predmeta – pojasnio je Karanović.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, naveo je da je „poruka ove izložbe da kvalitetne temelje iz prošlosti nadograđujemo, kako bismo budućim generacijama ostavili prave smjernice kako da stvaraju“.

Za sve posjetioce Kulturnog centra Trebinje izložba će biti otvorena u narednih desetak dana.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Eksplozija nove energije sa Padrino radija i našeg portala !

Urednik

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

„Nevesinjska olimpijada“ predstavljena na Sajmu turizma u Banjaluci

Urednik

Trebinje: Austrijanka Madlen prešla u pravoslavnu vjeru i vjenčala se po starim srpskim običajima

Urednik

Nastavljena Prva liga RS: Leotar slavio u Trebinju, Nevesinjci pali na Palama

Urednik

Zemljotres pogodio Hercegovinu

Urednik

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više