RS i BiH Vijesti

I pošte razmatraju povećanje cijena usluga

Javni poštanski operateri u BiH usaglasili su se da je potrebno povećati cijene univerzalnih poštanskih usluga, kako bi se amortizovao negativni inflacijski uticaj.

Radni sastanak predstavnika tri javna poštanska operatera, Hrvatske pošte Mostar, BH Pošte Sarajevo i Pošta Srpske Banjaluka, i predstavnika Agencije za poštanski saobraćaj BiH održan je nedavno u Mostaru. Učesnici su, između ostalog, raspravljali o trenutnoj istuaciji i uticaju inflacije na održivost poštanske usluge.

Prema službenim podacima Centralne banke BiH, stopa inflacije u prvoj polovini 2022. godine iznosi 9,2 odsto, a takođe je najavljeno njeno povećanje u narednom periodu.

U Poštama Srpske ističu da svi ovi pokazatelji direktno utiču na poslovanje javnih poštanskih operatera, kao i obavljanje univerzalne poštanske usluge koja je njihova zakonska obaveza. Napominju da je posljednji put cijena univerzalnih poštanskih usluga promijenjena u 2013. godini, dok su troškovi pružanja usluga usljed inflacije rasli i dalje rastu.

Poštanski operateri usaglasili su se da je potrebno preduzeti sve potrebne aktivnosti korekcije cijena, kako navedena i najavljena stopa inflacije ne bi negativno uticala na obavljanje univerzalnih poštanskih usluga.

– U skladu sa zakonskim propisima, javni poštanski operateri pristupiće potrebnim radnjama na izvršavanju naprijed navedenih korekcija. Ukoliko se usaglasi i usvoji korekcija cijena univerzalnih poštanskih usluga doći će do promjene važećeg cjenovnika usluga o čemu će korisnici poštanskih usluga biti obaviješteni – poručili su iz Pošta Srpske, uz napomenu da se sve poštanske usluge vrše isključivo u skladu s važećim cjenovnikom.

Prema trenutnom cjenovniku, slanje standardnog pisma u unutrašnjem saobraćaju košta 0,9 KM, a u međunarodnom duplo više.

Skočila i provizija

BH Pošte su u februaru povećale proviziju u unutrašnjem platnom prometu za prijem gotovinskih uplata od fizičkih i pravnih lica. Naplata za finansijske usluge do 50 KM, po novom cjenovniku, iznosi 1,50 KM, dok su građani prije plaćali jednu marku.

 

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Detalji drame na Zelengori: Pljevaljčića pregazio džip, Golijanin spasen u zadnji čas

Urednik

Šumokradicama ni kamere ne staju u kraj

Urednik

U naredna tri dana toplije, temperatura do 28 stepeni

Urednik

Tako ne izgleda, ali Gacko je najbogatija opština Hercegovine

Urednik

Ni državne jasle nisu više posao iz snova

Urednik

Granična policija BiH na mukama, oboren rekord iz 2019. godine

Urednik

Zagrljaj stijene i čaroban pogled sa Volujka ostavljaju bez daha

Urednik

Tragedija u Trebinju: Radnik poginuo prilikom pada sa 7. sprata

Urednik

Servisne informacije za ponedjeljak, 25. septembar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više