RS i BiH Vijesti

Inflacija 9,1 odsto, gorivo 3,14 KM, a plate iste: U Vladi Srpske i dalje ne razmišljaju da zamrznu cijene

Godišnja inflacija u martu 9,1 odsto. Gorivo 3,14 KM. Jestivo ulje više od šest KM. Zelena salata 4,5 KM. Plate iste.

Vlada Republike Srpske, na osnovu Zakona o regulisanju cijena ima mogućnost da zamrzne cijene, a iz odgovora koje smo dobili može se zaključiti da se o tome i dalje ne razmišlja.

Primjera radi, zemlje okruženja već su odavno posegle za ovom mjerom u clju zaštite standarda građana.

– Vlada Republike Srpske kontinuirano prati stanje na tržištu Republike Srpske, kao i kretanja cijena na globalnom nivou, te razmatra mogućnosti dodatnih intervencija u cilju zaštite životnog standarda stanovništva. Jedna od zakonom datih mogućnosti jeste i ograničavanje cijena na određenom nivou, koja cijeneći trenutno stanje na tržištu, kao i to da je tržište Republike Srpske u velikom procentu uvozno orijentisano, može dovesti do vještačkih nestašica roba i sirovina na tržištu – kažu sa Srpskainfo u Ministarstvu trgovine RS.

Oni podsjećaju u kojm sve slučajevima je moguće izreći mjere neposredne kontrole cijena, pozivajući se na Zakon o regulisanju cijena, a jedan od uslova za ove mjere su i neočkavana poskupljenja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Takođe, jedna od mjera koje su date Zakonom o regulisanju cijena jeste određivanje marži u trgovini, a ovu mjeru Vlada Republike Srpske usvojila je po dva osnova  – ograničenjem marži na naftu i naftne derivate i ograničenjem marži na osnovne životne namirnice. Na ovaj način Vlada Republike Srpske je spriječila mogućnost zloupotrebe kretanja na tržištu od strane trgovaca kada su u pitanju cijene osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata ograničavanjem marže koja se obračunava na nabavnu cijenu proizvoda, izbjegavajući istovremeno rizik od izazivanja vještačkih nestanica roba i sirovina. Nažalost, uticaj ovakvih administrativnih mjera ima ograničeno dejstvo, zbog stalnog porasta berzanskih i nabavnih cijena proizvoda i sirovina na međunarodnom tržištu – navode u Ministarstvu.

Podsjećamo da se ovih odredbi trgovci u posljednje vrijeme baš i nisu prdržavali, posebno naftni distributeri kojima je u veoma kratkom periodu izrečeno oko milion KM kazni.

Mrtvo slovo na papiru

U Minstarstvu trgovine podsjećaju da je i, u cilju ublažavanja negativnih posljedica rasta cijena na globalnom nivou na privredu i građane RS, Narodna skupština Republike Srpske usvojila na 29. posebnoj sjednici održanoj 18. marta zaključke u vezi sa Informacijom o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije kojim se predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV, kojim će biti definisane snižena stopa PDV od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša od dvadeset dva odsto na luksuzna dobra i usluge.

Na istoj sjednici, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i zaključak da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o akcizama u BiH, kojim se predlaže izmjena člana 17. Zakona, na način da iznosi akciza za naftne derivate iznose 0,00 КM po litri naftnog derivata.

Od toga je prošlo mjesec i po, a do usvajanja ovih inicijativa/prijedloga u institucijama BiH nije došlo. Građani su dobili samo nova poskupljenja, a prognoze su da će inflacija u junu biti i dvocifrena.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Koliko iznosi sindikalna potrošačka korpa, a kolika je prosječna plata za septembar?

Urednik

Pomen na heroja: Duško Pujić izvukao osam ranjenika pa poginuo

Urednik

Apel za preventivne preglede dojke

Urednik

Konkurs „Srce piše ćirilicu“ za najlepši ćirilični rukopis i kaligrafiju

Urednik

Tribina o kulturno istorijskoj i prirodnoj baštini u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Urednik

Do kraja godine u funkciji zajednički prelaz na Zupcima

Urednik

U Bileći ponovo radi Muzička škola

Urednik

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više