Hercegovina Naše priče Vijesti

“Jutro sa Padrinom”: Da li su Trebinjci romantični i šta obično kupuju dragim damama za Dan žena

Cvijeće, nakit i bombonjere prve su asocijacije pri odabiru poklona dragim ženama za 8. mart, a za Trebinjce tradiciju najpopularnijeg poklona svojim voljenim za ovaj praznik drži kupovina ruža. Kakve su cijene u cvijećarama, koliko su momci kreativni sa svojim zahtjevima i umiju li radnici da udovolje svima donosimo vam u današnjem “Jutru sa Padrinom”.

Kako su nam trebinjski cvijećari rekli, Korona virus uzrokovao je nestašicu cvijeća, što će uticati na cijenu, koja se svakako tradicionalno oko Dana žena svake godine poveća. Prema tome, ovo će biti dodatni razlog tome, jer na cvijetnom tržištu vlada velika potražnja, a mala je ponuda dobavljača.

Nakon dvadesetogodišnjeg radnog iskustva u cvjećari, Dijana Gudelj rekla je da pri kupovini cvijeća sve generacije biraju ruže.

“Bilo da se radi o muževima, momcima ili djeci najviše se bira crvena boja, koja je odličan izbor za radost, ali i za žalost. Ja mislim da je to pogrešno, jer je svaka boja lijepa, te se ne bi trebala njegovati ovakva kultura kupovine. Svaka boja nosi neku poruku. Za žutu ružu kažu da simbolizuje ljubomoru, međutim to nije sluačaj i sa ostalim cvijećem ove boje, jer ono asocira na veselje i radost”, objasnila je Gudeljeva za Padrino radio.

Vlasnica cvjećare “Iris” Snežana Čučković složila se sa tim da je najčešći izbor Trebinjaca upravo ovaj cvijet, a kod njih je tražen u svim bojama.

“Najviše kupaca bira crvenu boju ruža, mada nekima taj klasični odabir više nije interesantan, pa se opredjeljuju za žute, bijele i roze”, istakla je Čučkovićeva.

Kako je navela, što se tiče ostalog cvijeća kupuju se gerberi, ljiljani, strelicije, frezije, kao i najjeftiniji i svima pristupačni karanfili.

“Za ružu važi da je carica cvijeća, pa je njena cijena malo skuplja. Karanfil bude dobar poklon za komšinice i prijateljice. Prema tome, cijena ruže se kreće od 4 do 5 KM, u zavisnosti od toga žele li da bude upakovana u obični celofan, mrežu ili til, dok cijena karanfila iznosi od 1.5 do 2 KM”, naglasila je Čučkovićeva za Padrino radio.

U ovoj cvijećari cijena gerbera je od 2 do 2,5 KM, dok ljiljani koštaju od 5 do 10 KM u zavisnosti od toga da li su obični ili orijentalni.

“Specifičnih zahtjeva poput 101 ruže uvijek bude. Tada gledamo da se uklopimo u budzet momaka ili supruga, te dajemo popuste na veću količinu. Nisu rijetke narudzbe korpi sa 101 ružom, mada se u posljednje vrijeme češće opredjeljuju za popularne bukete cvijeća sa visinom većom od prosječnog čovjeka. Takve zahtjeve najviše dobijamo u popodnevnim časovima kada se treba dostaviti cvijeće suprugama ili dodatnim koleginicama”, kazala je naša sagovornica.

Da posebne narudzbe poput 101 ruže traže samo oni što su nešto zgriješili ili ne mogu lako da osvoje djevojku uz smijeh je objasnila vlasnica cvijećare “Gordeks” Vida Ćorović.

“Što se tiče cijene, obično je kupcima limit buket do 50 KM. Najčešća je kupovina jednog karanfila ili ruže, dok đaci za učiteljice uglavnom biraju cvijeće u saksijima ili bukete”, istakla je Vida za Padrino radio.

Prema njenim riječima u ovoj cvjećari cijena buketa iznosi 15 do 20 km, karanfil košta 1,5 KM, dok je cijena gerbera 5 KM, mada sve zavisi od količine, pakovanja i zahtjeva mušterija.

Što se tiče isporuke, navela je da je jedna tura kasnila zbog Korona virusa, jer je zadržana na slovenačkoj granici, ali brzo su uzeli uzorke cvijeća i sve je dobro prošlo.

Trudeći se da budu inovativni i kreativni kako bi zadovoljili želje svojih kupaca, na pripremama osmomartovkih cvijetnih aranžmana vrijedno radi i osoblje cvjećare “Kaktus”.

“Pratimo svjetske trendove iz naše djelatnosti, a prodaja je jednako zastupljena kako kod cvijetova na komad, tako i kod buketa. S tim da momci djevojkama najčešće biraju po jednu upakovanu ružu ili flower’s box, dok se muževi više opredjeljuju za bukete”, rekla je Slađana.

Kako je navela, cijene su formirane u skladu sa kvalitetnim cvijećem koje se godinama unazad prodaje u ovoj cvjećari.

“Karanfil košta 1,5 KM, a cijena ruže je od 4 KM pa na dalje u zavisnosti od pakovanja”, istakla je Slađana za Padrino radio.

Navela je da posebne bukete kao što su oni sa 101 ružom klijenti više naručuju za neke druge prilike, kao što su rođendani i vjenčanja, a prema njenim riječima Trebinjci su svake godine sve romantičniji.

Osim cvijeća, lijep i originalan poklon dragoj ženskoj osobi možete kupiti i kod članova udruženja “Sunce nam je zajedničko”, koji svoje ručne radove prodaju na Trgu Slobode.

“Posljednjih 15 dana kroz kulinarske i kreativne radionice trudili smo se da spojimo nešto korisno i ukusno, što će ujedno biti zabavno i lijepo za oko. Prodajemo medenjake, ukrasne tegle, bukete, čestitke, podmetače za piće, kao i čokoladice sa osmomartovskim naljepnicama”, rekla je za Padrino radio defektolog u ovoj ustanovi Nataša Sulaver.

Ukoliko Vaš izbor ipak bude cvijet, pri odabiru ne možete pogriješiti, jer nema te žene koja ne voli da dobije ovakav znak pažnje, bilo da se radi o buketu bijelih rada ili skupocijeno ukrašenim ružama.

 

 

 

MIRJANA VIDAKOVIĆ / IVANA KARDUM

 

 

HP media, Radio Padrino, mart 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević šampion Balkana

Urednik

Snažno nevrijeme napravilo štetu u Mostaru i Čapljini

Urednik

𝗡𝗼𝘃𝗮 𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗿ž𝗮𝘃𝗻𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮 𝘇𝗮 Džudo klub Leotar – Stariji pioniri najbolja ekipa u državi

Urednik

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

Urednik

Patrijarh Porfirije: Zajedničkim naporima da svima bude bolje

Urednik

Predstava „Jefimija, Jelena Mrnjavčević“ pred kragujevačkom publikom

Urednik

Leotaru bodovi na prekunutom hercegovačkom derbiju

Urednik

Njegoševi dani u Herceg Novom

Urednik

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više