RS i BiH Vijesti

Kako će se investirati u Srpskoj u naredne dvije godine

Vlada Republike Srpske usvojila je Prijedlog programa javnih investicija Srpske za period 2023-2025. godina, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva navode da je u ovom evidencionom dokumentu sadržan pregled kapitalnih projekata u toku, te projekata za koje su obezbijeđeni ili izvjesni izvori finansiranja i pregled prioritetnih projekata koji još nemaju obezbijeđene izvore finansiranja.

„U navedenom trogodišnjem periodu ugovorene su investicije u iznosu od 1,8 milijarde, dok je za iskazane prioritetne potrebe, do sedam projekata po instituciji, iskazana potreba za dodatne investicije u iznosu od 2,3 milijarde (projekti bez obezbjeđenih izvora finansiranja)“, stoji u saopštenju.

Analiza sektorske strukture investicija u implementaciji u periodu 2023-2025. godina pokazuje da se najveće investicije realizuju u sektorima energetike, saobraćaja, zdravstva i  poljoprivrede (90,82 odsto ukupnih investicija).

Kako kažu iz Ministarstva, najveća ulaganja u periodu 2023.-2025. godina planirana su u projekte iz oblasti energije.

„Ukupna vrijednost ovih projekata, od kojih su pojedini započeti u ranijem periodu, iznose 1,7 milijardu KM, a u narednom trogodišnjem periodu u njih je planirano investirati 863 miliona KM“, kažu u saopštenju.

Najveća ulaganja u ovoj oblasti u periodu 2023‐2025. godina su planirana za projekat Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela u okviru hidroenergetskog sistema Gornja Drina u iznosu 450 miliona KM. Ovaj projekat ukupno je vrijedan 568 miliona KM.

„Za projekat Izgradnja hidroelektrana na rijeci Bistrici, čija je ukupna vrijednost 287,5 miliona KM, u narednom trogodišnjem periodu planirana su ulaganja 177 miliona KM. U naredne tri godine ulagaće se i u započeti projekat Izgradnja hidroelektrane Dabar čija ukupna vrijednost iznosi 661 milion KM, a u koji će u periodu 2023.-2025. godina biti uloženo 111,3 miliona KM“, navode iz Ministarstva.

U saopštenju napominju da će Vlada Srpske do 2025. nastaviti ulaganja u zdravstvo, gdje je ukupna vrijednost projekata obuhvaćena Programom javnih investicija 604 miliona KM. U narednom trogodišnjem periodu planirana su ulaganja 257,5 miliona KM.

„Finansijski najzahtjevniji projekat u ovoj oblasti je projekat Obaveze po aranžmanu za izgradnju nove bolnice Doboj koji je ukupno vrijedan 103,6 miliona, a u koji će u naredne tri godine iz Budžeta biti uloženo 31 milion KM. Najveći iznos ulaganja u periodu 2023‐2025. je po projektu Izgradnja i opremanje novog objekta JZU Bolnica Trebinje u iznosu od 96,3 miliona KM. Ukupna vrijednost projekta je 128,5 miliona KM“, pojašnjavaju iz Ministarstva.

U saopštenju stoji da se nastavlja i finansiranje za rekonstrukciju, dogradnju i opremanje tehničko-ekonomskog bloka UKC Srpske ukupne vrijednosti 34,2 miliona KM, a planirano je i ulaganje u Izgradu i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelih od malignih bolesti JZU UKC Srpske, u koji će u naredne tri godine biti finansirano 40,2 miliona KM.

„Ukupna vrijednost ulaganja u projekte iz oblasti transporta od 2023.-2025. godine iznosi 744 miliona KM, a najvrijedniji su projekti Projektovanje i izgradnju auto-puta Bijeljina ‐ Rača, Izgradnja mreže auto-puteva, dio koridora Pet ce, dionica od petlje Rudanka do Karuša“, stoji u saopštenju.

U naredne tri godine planirana su i ulaganja u projekte iz oblasti poljoprivrede.

„Finansijski najzahtjevniji je Projekat otpornosti i konkurentnosti sektora poljoprivrede za koji se do 2025. godine planirana uložiti 58,6 miliona KM. Nastavlja se i ulaganje po Projektu poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća koji će u naredne tri godine biti finansiran sa 9,9 miliona KM“, stoji u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva kažu da su Programom javnih investicija obuhvaćene i značajne investicije iz oblasti stambenog razvoja (stambeno zbrinjavanje, povratak u Srpsku, rješavanje problema interno raseljenih lica, zatvaranje kolektivnih centara, vodosnabdijevanje i kanalizacija).

„Ukupna vrijednost projekata u okviru odjeljka stambeni i zajednički poslovi iznosi 370 miliona, od čega se u periodu 2023‐2025. godina planira uložiti 97,2 miliona KM“, navedeno je u saopštenju.

Najveća ulaganja u ovoj oblasti u periodu 2023‐2025. planirana su po projektu Vodovod i kanalizacija Republike Srpske‐druga faza – 58.674.900 KM koliko iznosi i ukupna vrijednost projekta.

„Od prioritetnih projekata bez obezbijeđenih izvora finansiranja (posmatrajući do sedam najprioritetnijih projekata ministarstava/institucija) finansijski najzahtjevniji projekti su iz oblasti saobraćaja i veza – 944,2 miliona KM ili 47,22 odsto, energetike – 651,2 miliona KM ili 32,57 odsto i zdravstva – 214,8 miliona KM ili 10,74 odsto“, kažu iz Ministarstva.

U izradu Prijedloga Programa javnih investicija 2023-2025. godina uključile su se prvi put sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

„Prijavljeno je ukupno 140 projekata u implementaciji čija ukupna vrijednost ulaganja u trogodišnjem periodu iznosi 104,9 miliona KM, te ukupno 235 projekata bez obezbijeđenih izvora finansiranja (kandidovani projekti) čija ukupna vrijednost iznosi 779,9 miliona KM“, zaključeno je u saopštenju.

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Kongresni centar Trebinje predstavljen u Zagrebu

Urednik

Grad Trebinje završava izgradnju zgrade sa 15 stanova za izbjegla i raseljena lica

Urednik

Gradnja aerodroma u Trebinju počinje 2026. godine?

Urednik

U Nevesinju dodjela ključeva za 12 stanova za izbjegla i raseljena lica

Urednik

Srpska bogatija za 19 beba: U Nevesinju 4 nova stanovnika

Urednik

Poziv učenicima da poklone udžbenike mlađim drugarima

Urednik

Otvoren konkurs za upis studenata na javne univerzitete

Urednik

Promovisan treći broj časopisa “Gimnazijalac”

Urednik

“Idem putem pa zagrlim drvo“- monodrama Andrije Miloševića

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više