Hercegovina Vijesti

Kilogram prasetine duplo skuplji nego lani

Za predstojeće praznike građani Srpske prasiće će plaćati i do deset maraka po kilogramu, što je gotovo duplo skuplje u odnosu na isti period prošle godine, kažu poljoprivredni proizvođači.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je za „Nezavisne novine“ da se za predstojeće praznike može očekivati cijena prasića od osam do deset KM po kilogramu.

„Trenutna cijena u Posavskom dijelu Srpske je od šest do sedam KM po kilogramu sa tendencijom rasta pred predstojeće praznike“, kazao je Marinković.

Dodaje da prasića nema u dovoljnom broju i da je to posljedica sistemskog uništavanja domaće proizvodnje i prekomjernog uvoza iz zemalja Evrope.

„Do poskupljenja je moralo doći. Imamo sistemsko uništavanje domaće proizvodnje i prekomjeran uvoz iz Evrope, a trenutno se zemlje Evrope suočavaju sa manjkom stočnog fonda, što dovodi do poskupljenja“, kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, došlo je i do poskupljenja jagnjadi te je tako trenutna cijena sedam KM, sa tendencijom daljeg rasta cijena.

„Cijena stočne hrane i manjak domaće proizvodnje utiču na podizanje cijene, a sa druge strane imamo i to da su zemlje regiona koje imaju veću proizvodnju redukovale izvoz te su to glavni razlozi poskupljenja“, kazao je Marinković.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, kazao je za „Nezavisne novine“ da će oko Vaskrsa i Đurđevdana cijena prasića biti do deset KM po kilogramu.

„Prošle sedmice prodavali smo po šest KM po kilogramu, a već u toku ove sedmice očekujemo više cijene, dok će do praznika cijena ići i do deset KM po kilogramu“, kazao je Maljčić.

Stočari se suočavaju sa visokim cijenama žitarica te ukoliko ne bi povećavali cijene, ne bi mogli opstati.

„Stočni fond se smanjuje, a mi smo primorani na smanjene proizvodnje, jer nemamo uslova za opstanak“, kazao je Maljčić i istakao da farmeri ne prodaju prasiće ispod 30 kilograma.

„Na nekim pijacama se mogu pronaći prasići do 25 kilograma, jer se farmerima ne isplati da prodaju manje“, kazao je Maljčić i dodao da je ponuda sve manja, a cijene su sve veće.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, kazao je za „Nezavisne novine“ da je trenutna situacija veoma loša i da je potražnja za prasićima velika.

„Prošle godine kukuruz je podbacio, a farmeri su prepolovili svoju proizvodnju, pa tako možemo očekivati i veća poskupljenja“, kazao je Bajić.

Radenko Đukić, farmer, kazao je za „Nezavisne novine“ da je potražnja za prasićima velika, ali da njih nema dovoljno.

„Velika je potražnja, ali teško se na domaćem tržištu mogu pronaći prasići za prodaju“, kazao je Đukić.

Siniša M. iz Banjaluke, rekao je da planira nabaviti prase za slavu, ali da je iznenađen visokim cijenama.

„Raspitivao sam se na nekoliko mjesta, očekivao sam da će doći do poskupljenja, ali ne baš ovolikog. Svakako ću prase kupiti po sadašnjim cijenama, dok je bar malo jeftinije“, kazao je on.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Detalji drame na Zelengori: Pljevaljčića pregazio džip, Golijanin spasen u zadnji čas

Urednik

Šumokradicama ni kamere ne staju u kraj

Urednik

U naredna tri dana toplije, temperatura do 28 stepeni

Urednik

Tako ne izgleda, ali Gacko je najbogatija opština Hercegovine

Urednik

Ni državne jasle nisu više posao iz snova

Urednik

Granična policija BiH na mukama, oboren rekord iz 2019. godine

Urednik

Zagrljaj stijene i čaroban pogled sa Volujka ostavljaju bez daha

Urednik

Tragedija u Trebinju: Radnik poginuo prilikom pada sa 7. sprata

Urednik

Servisne informacije za ponedjeljak, 25. septembar

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više