Vijesti

Kongresni centar Trebinje predstavljen u Zagrebu

Arhitektonski studio „Nekoliko“ u Zagrebu je organizovao predavanje i priredio izložbu na temu Kongresni centar Trebinje i još Nekoliko drugih tema.

Na ovom događaju predstavljeno je jedno od najuspješnijih arhitektonskih rješenja ovog studija, koje je i odnijelo pobjedu na konkursu Elektroprivrede Republike Srpske – Kongresni centar u Trebinju.

– Kongresni centar u Trebinju jedno je od naših najuzbudljivijih rješenja. Centralnosimetrična ljuska zgrade s tri dominantne ostakljene fasade vertikalno se transformiše iz trokutne baze na koju je struktura oslonjena u formu šesterougla i pri krovu ponovno zrcali u trokutni otisak. Prisutan je utisak lebdenja nove strukture nad šumom – istakli su autori projekta.

Gost predavanja bio i je Ivan Rašković, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsjednik stručnog žirija.

Predavanju i izložbi projekta koji je i najveći arhitektonski izazov u ovom dijelu regije prisustvovala je i delegacija Elektroprivrede Republike Srpske.

Kongresni centar čija je površina 30.000 kvadratnih metara, a investitor MH ERS, zamišljen je kao mjesto društvene, kulturne i umjetničke interakcije i socijalizacije.

Budući kompleks biće centar kongresne i obrazovne djelatnosti, ali će obogatiti i kulturnu ponudu grada stvarajući nove uslove za održavanje koncertnih, izložbenih, poslovnih i drugih sadržaja.

Zamišljeno je bude na lokalitetu Novog Trebinja, južnije od kompleksa Grad sunca.

To je lokalitet od 350 hektara, 25 hektara je namijenjeno za javne površine, park, hotel, kongresni centar, sportska dvorana, škola, Dom zdravlja, vrtić i drugi sadržaji, istakao je direktor ERS, Luka Petrović.

Na javnom, otvorenom, međunarodnom pozivu za izradu idejnog rješenja Kongresnog centra u Trebinju pristiglo je 39 radova iz cijelog svijeta.

Prvu nagradu je odnio rad zagrebačkog studija Nekoliko.

Čine ga Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj, a projekt su radili u saradnji sa Markom Gusićem iz studija Argu.

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Kako je klavir Jovana Dučića stigao u Trebinje?

Urednik

Vidovdanske svečanosti u Trebinju ispunjene izložbama, predstavama, promocijama knjiga

Urednik

KC Trebinje: Javni poziv za kampus za fotografiju i savremenu umjetnost “Superexposure“

Urednik

Evo gdje još fale sezonski radnici

Urednik

Unija poslodavaca i Konfederacija sindikata u “Gradu Sunca”

Urednik

Đako Perišić iz Trebinja, posljednji hercegovački korpar: U starosti se vratio starom zanatu

Urednik

Berkovići – opština čuvena po proizvodnji najkvalitetnije dabarske paprike (VIDEO)

Urednik

Pred “orlovima” meč istine na EP protiv Danske

Urednik

Srpska ovog jutra bogatija za 19 beba: U Trebinju dvije djevojčice

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više