Ex YU Vijesti

Kovač: „Lora“ zatvorena 1997, tražimo presudu za kompletan period

Osuđujuća presuda zbog ratnog zločina nad civilima u „Lori“ dobra je vijest, ali je najtragičnije to što je njenom bivšem upravniku Tomislavu Duiću i ostalima suđeno samo za period od aprila do avgusta 1992. godine, a „Lora“ je trajala do avgusta 1997. godine, kada su iz nje posljednji izašli ljudi koji su bili zarobljeni u zapadnokrajiškim opštinama, njih 22.

Rekao je to za „Nezavisne novine“ Vukan Kovač, predsjednik Udruženja logoraša regije Trebinje, komentarišući to što su u splitskom Županijskom sudu nepravosnažno osuđeni Duić na osam godina i šest mjeseci te čuvar Emilio Bungur na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

„Oni su bili osuđeni i ranije, ali dok su bili u bjekstvu. Međutim, neko im je u nekom vremenskom periodu savjetovao da je ipak bolje da se predaju, što su i učinili, a ova sadašnja presuda je presuda u obnovljenom postupku“, pojasnio je Kovač u izjavi za „Nezavisne novine“.

Kovač je rekao da je logor postojao u kontinuitetu godinama, a sudski proces odnosio se samo za period od četiri mjeseca, što je skandalozno za jedno pravosuđe i državu koja sebe hvali da je demokratska.

„Nećemo se smiriti dok ne padne presuda za taj, ali i ostale logore u Hrvatskoj od nastanka do zatvaranja“, istakao je Kovač.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Za četvrtak pomjeren koncert grupe „Osvajači“

Urednik

Mostar: Automobilom udario tri tinejdžerke dok su izlazile iz autobusa

Urednik

Kvalitet svih proizvoda u Srpskoj se redovno provjerava

Urednik

U porastu broj zaraženih koronavirusom u regionu, ima li razloga za zabrinutost

Urednik

Grad Čapljina pomaže mladima prilikom kupovine prve nekretnine

Urednik

Mračna predviđanja za ekonomski rast u BiH: Manji nego što se očekivalo

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

Urednik

Šverc duvana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Urednik

Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više