Udruženje za zaštitu i promociju autohtone hrane “ Slow food“ iz Trebinja pokrenulo je, u saradnji s trebinjskom turističkom agencijom „Luks travel“, prvi organizovani projekat iz oblasti ruralnog turizma u istočnoj Hercegovini – Staze tradicionalnih sireva i meda, u koji će se za početak biti uloženo oko 60.000 maraka.
Novi projekat podrazumijeva i promociju zdrave hrane, uz finansiranje USAID turizam projekta sa 50%, a ostatak dva ministarstva – poljoprivrede i turizma RS, Turistička organizacija RS i sve opštine istočne Hercegovine zajedno s proizvođačima.
Potpredsjednica „Slow food“ Gordana Radovanović objašnjava da je u pitanju promocija sira i meda, kao i mliječnih proizvoda i prerađevina od meda, a uključeno je osam proizvođača sira i osam pčelara.
Projekat, u suštini, nije skup, a podrazumijeva donacije ugostiteljske opreme i mobilijara za goste koji će dati proizvođačima sira i meda, kako bi se oni, osim proizvodnje, uključili i u turističku ponudu Hercegovine i na kućnom pragu od posjetilaca zarađivali novac za svoje proizvode.
„Ovo možda nije velika suma novca koja će biti uložena, ali je ovo prvi projekat u kome se pokreće ruralni turizam u Hercegovini i uključuju se mala gazdinstva, od kojih malo ko ima uslove da prima goste. Za početak će im biti donirani klupe i stolovi od drveta, ali i drvene posude u kojim će se služiti njihovi proizvodi, te ručno rađeni stolnjaci. Sami proizvođači će proći tri vrste obuke, u kojoj će se obučiti kako primiti gosta, šta im se treba ispričati o proizvodnji, uključujući dijelove istorije i kulture tog kraja“, objašnjava Radovanovićeva.
Ova će se turstička ruta prostirati od najjužnijih sela istočne Hercegovine, u Trebinju, pa sve do planinskih masiva takozvane Visoke Hercegovine u opštinama Nevesinje, Gacko i Berkovići.
Izvor: Nezavisne