Ex YU Vijesti

NATO: Šaljemo još 700 vojnika na KiM

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Oslu da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će KFOR „preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbijedi bezbjednost“.

Generalni sekretar NATO pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu mjere kako bi spriječile dalju eskalaciju situacije.

„I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i angažovati se u dijalogu, uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru“, naveo je on.

Istakao je da su „ovakvi napadi neprihvatljivi i moraju prestati“.

„KFOR, snage NATO-a, će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbjednog okruženja za sve građane Kosova i nastaviće da djeluje nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija“, poručio je Stoltenberg.

Juče je u Zvečanu došlo do sukoba između pripadnika KFOR-a i kosovske policije i građana, a povrijeđeno je više od 50 Srba i oko 25 pripadnika KFOR-a.

Kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrijebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spriječe da uđe u opštinske prostorije.

Povrijeđeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na sjeveru KiM – Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića – izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica kosovske policije na sjever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Sistem „Pronađi me“ ubrzo i u Republici Srpskoj

Urednik

KC Trebinje: Predstavljenje knjige “Ustanak u Istočnoj Hercegovini

Urednik

Opština iz BiH refundira dio troškova polaganja vozačke dozvole

Urednik

Koliko plata ste se trebali odreći u Jugoslaviji da bi kupili automobil?

Urednik

Kratkodlaki heroj: Ko je pas Zigi, koji je angažovan na traženju nestale djevojčice

Urednik

Danas pretežno sunčano, u drugom dijelu dana porast oblačnosti

Urednik

Zbog klimatskih promjena nestaće 90 odsto tradicionalnih vinskih regiona

Urednik

Usredsrediti se na pozitivne stvari pomjeranja kazaljki naprijed

Urednik

Trebinje: Uspješni đaci, studenti, sportisti i privrednici uskoro u posjeti Beču

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više