Hercegovina Vijesti

Nevesinje: Promovisana knjiga Vesne Kapor „Nebo, tako duboko“

Na Filozofskom fakultetu na Palama sinoć je predstavljena knjiga nevesinjske književnice Vesne Кapor „Nebo, tako duboko“, koja govori o gubitku bližnjih, njihovim reakcijama i samoći u novom vijeku.

Кaporova, koja je ovogodišnji laureat nagrade „Meša Selimović“, istakla je da je za nju priznanje veoma značajno, i to baš zato što je primljeno za knjigu „Nebo, tako duboko“, koja priča o velikoj tragediji, o mladoj i prerano preminuloj djevojci Tari Senici.

– To je kratak lirski roman. Bavi se i gubitkom bližnjih, susretom ljudi sa smrću i njihovim reakcijama, bavi se temom samoće u novom vijeku. Pričam o tome šta činiti kada se dese takve stvari, kako se ponašamo, možemo li biti bolji kao bližnji onima kojima se dese te stvari – rekla je Кaporova novinarima.

Ona je navela da pisac Meša Selimović, takođe, pripovijeda o temi gubitka, s tim što u njegovim romanima uglavnom muškarci pripovijedaju bol gubitka djece ili bližnjih, a ona je u svom romanu akcenat stavila na majčinu, žensku bol.

– Ovaj vijek je vijek moranja i vijek takozvane individualnosti. To je projekcija viših sfera političke manipulacije na svjetskom nivou. Mi se moramo starati da jedni drugima ostanemo i budimo bliski, ne budemo jedni drugima vukovi, mada je to u velikim gradovima izraženo i naš čovjek se lako primi na to da mu nije važno šta se dešava kod komšije ili bližnjeg – objasnila je Кaporova.

Prema njenim riječima, knjiga je jedan od momenata kroz koji se ona bori protiv osamljenosti, otuđenosti i protiv novog svijeta.

Кaporova je navela da je knjigu bilo jako teško pisati, da je bilo dana kada je, a čak i u romanu piše ta rečenica, „kucala i suze su padale na tastaturu“.

Promociju knjige organizovala je Кatedra za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama u okviru „Akademije lijepih riječi“.

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

U Mostaru održan Festival Vinske ceste Hercegovine

Urednik

Iz Kulturno sportskog centra Gacko najavljuju: Vaterpolo spektakl na jezeru Vrba

Urednik

Brojni kulturno zabavni programi duž hercegnovske rivijere

Urednik

Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Urednik

Ponovo stižu tropske noći

Urednik

Treći Vidovdanski turnir u Batkovićima završen trijumfom ekipe Kafe EKS

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 04-09. jula

Urednik

Book zona: Promocije knjiga i druženje sa autorima i na desetom „OK festu“

Urednik

Džudisti Leotara uspješno završili polaganje za pojas

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više