>
RS i BiH Vijesti

Ovo su kazne za nesavjesno ponašanje i izazivanje požara

Banjalučki vatrogasci, uz vatrogasce u Hercegovini, dnevno imaju tri do četiri intervencije, iako je u ljetnom periodu zabranjeno paljenje vatre, a u većini slučajeva za nastanak požara je odgovoran ljudski faktor, rekao je Srni komandant Vatrogasne brigade Banjaluka Miroslav Malinić.

Malinić je rekao da banjalučki vatrogasci na godišnjem nivou imaju oko 1.000 intervencija, te da su u prvoj polovini ove godine intervenisali 670 puta. On je naveo da paljenje vatre po sušnom i toplom vremenu ugrožava imovinu i ljudski život, te da visoka temperatura utiče na brzo nastajanje i širenje vatrene stihije.

„Paljenje rastinja, trave i korova zakon je definisao kao kontrolisano spaljivanje, tako da smo svjedoci da to velika većina ne može ili neće da kontroliše“, istakao je Malinić.

On je naglasio da je u slučaju kontrolisanog spaljivanja neophodno preduzeti sve mjere da bi područje na kojem se pali vatra bilo obezbijeđeno.

„Gorive materije mora biti u što manjoj količini, a lokacija paljenja mora biti udaljena 100 metara od ivice šume i od objekata na koje se vatra može prenijeti“, naglasio je Malinić.

Malinić je napomenuo da kazne za nesavjesno ponašanje i nepoštovanje propisa i zakona za fizička lica iznose 1.000 KM.

 

 

Izvor: Buka

Slični članci

Dr Sava Milojević potpisao ugovor u JZU Bolnica Trebinje

Redakcija

PU Trebinje: Trebinjac napao sugrađanina

Redakcija

U drugom tromjesečju prodato za trećinu više novih stanova u Srpskoj

Redakcija

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Redakcija

Znatno jeftinije gorivo u Hrvatskoj

Redakcija

PU Trebinje: Od lica S.A. oduzet kokain

Redakcija

Kreativnost u poruci ili 3D oglašavanje

Redakcija

Rasvjetljen požar u Gacku

Redakcija

Nevesinjske etno grupe večeras priređuju koncert tradicije i izvornosti

Redakcija

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više