RS i BiH Vijesti

Patrijarh Porfirije: Brak i porodica muškarca i žene – božiji blagoslov

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je sinoć u Beogradu, nakon molebana koji je služio za svetinju braka i porodice, da Srbi ne žele da im bilo ko nameće svoje vrijednosti, pogled na svijet i svoj način života.

– Nećemo da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo, jer nama je mjera i kriterijum Hristova riječ, govori nam šta je dobro, a šta nije, šta je Bogom ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno – poručio je patrijarh Porfirije u govoru, što su okupljeni pozdravili aplauzom, uzvikujući „Aksios“.

Patrijarh srpski je istakao da Božija riječ već na početnim stranicama Svetog pisma otkriva jednostavno – da je Bog stvorio dva pola, kao muško i žensko, i da je blagoslovio brak i porodicu, na kojima je izgrađena civilizacija, ne samo ovdje, nego i u Evropi.

Njegova svetost je istakao da je sama riječ porodica u srpskom jeziku jednostavna i jasna i kazuje da muško i žensko, pokrenuti u ljubavi, u želji da budu jedno, stupaju u zajednicu i da bi imali porod, porodicu, kao jedan od plodova braka između muškog i ženskog.

Patrijarh je dodao da postoje i brakovi u kojima nema poroda, ali da ni u tom slučaju brak ne gubi svoju punoću i smisao.

Njegova svetost je istakao da je čovječanstvo danas suočeno sa talasima, cunamijem i najezdom mnogih novih sistema vrijednosti, koji se nasilno, agresivno, ili pak mekom moći i nevidljivim radovima ispod radara, nameću s ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak.

– Da uspostave, rekli bi obrazovani ljudi, novu paradigmu. Nova pravila. U tom vrtlogu, namera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice. Da sve postane relativno, krhko i fluidno, kao da hoće da nam kažu da sve što smo do sada znali više odjedanput ne važi, i da smo hiljadama godina živjeli pogrešno – naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije smatra da epilog tih ideologija nije samo da se izgubi ideja o tome šta je muško, a šta žensko, već vode ka tome da se neće moći sa sigurnošću reći ni šta je to čovjek, napomenuvši da već ima takvih ideja i glasova.

Moleban je, u organizaciji Svetog arhijerejskog sinoda SPC, ispred Hrama Svetog Save služio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom, a sasluživali su episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika bački Irinej, episkop šumadijski Jovan, kao i više arhijereja.

Među više hiljada okupljenih, prisutni su bili i ministar zadužen za inovacije Nenad Popović, ambasador Vladimir Božović, proslavljeni fudbaler Dušan Savić, lider Dveri Boško Obradović, košarkaški as Dejan Tomašević.

Građani su nosili krstove, barjake sa likom svetaca, kao i ikone, a ispred hrama su se vijorile zastave Srbije, Beograda i SPC.

Na barjacima iznad mase okupljenih vjernika bile su zastave sa likom blaženopočivšeg patrijarha Pavla, Bijelog anđela, Hrista, Svetog Save.

Iznad okupljenih građana prostirala se i velika zastava Srbije.

Uoči molebana, održana je i litija pod nazivom „Za spas Srbije“, od Saborne crkve do Svetosavskog hrama, gde se spojila sa vernicima na platou ispred Hrama.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Slijedi nam promjena dnevnih temperatura

Urednik

Vladan Arizanović opet u dresu Leotara: Srce me vuklo u Trebinje

Urednik

Muzička promenada za publiku u Gacku

Urednik

Monodrama „Nenapisana pisma“ na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju

Urednik

Kameni most u novom sjaju — završeno pjeskarenje

Urednik

Iz Kulturno sportskog centra Gacko najavljuju: Vaterpolo spektakl na jezeru Vrba

Urednik

Brojni kulturno zabavni programi duž hercegnovske rivijere

Urednik

Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Urednik

Ponovo stižu tropske noći

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više