RS i BiH Vijesti

Politika odugovlači pravičnije zapošljavanje

Novi zakon o državnim službenicima u Republici Srpskoj koji bi trebalo da uvede red pri zapošljavanju u javnoj upravi, nikako da ugleda svjetlost dana. Radna grupa je završila svoj posao, napisala rješenja usklađena sa pravilima Evropske unije, ali dokument nikako da se nađe pred ministrima u Vladi Srpske, odnosno poslanicima republičkog parlamenta.

Član radne grupe za izradu novog zakona o državnim službenicima Aleksandar Radeta navodi da su još prije juna ove godine završili posao i proslijedili skrojena rješenja nadležnom Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

– Vlada treba da odluči kada će se taj zakon naći na usvajanju. Struka je rekla svoje, a sve ostalo zavisi od politike – kazao je “Glasu Srpske” Radeta.

Naglasio je da je riječ o dobrom zakonu, koji je reformski i u skladu sa principima zemalja Evropske unije i mnogim razvijenim državama širom svijeta.

– Sve što je pozitivno u zakon je ugrađeno. Ima na hiljadu poboljšanja u odnosu na sadašnji zakon, od zapošljavanja, ocjenjivanja, ali i mnogih drugih stavki. Sve zamjerke koje smo imali do sada eliminisane su iz novog prijedloga zakona o državnim službenicima – poručio je Radeta.

Među ključnim stavkama koje su ugrađene u novi zakon o državnim službenicima, naglašava Radeta, su testiranje na konkursima za prijem radnika u javnu upravu.

– Zakon koji je trenutno na snazi ne predviđa testiranje nego samo intervjue sa prijavljenim kandidatima. Novim zakonom uvodimo testiranje prilikom čega bi u startu bili eliminisani oni kandidati koji su lošiji i ne posjeduju znanje. Zatim prilikom intervjua provjeravali bismo kompetencije budućih službenika, odnosno vidjeli bismo da li su i koliko uopšte spremni za određena radna mjesta – poručio je Radeta.

Naglašava da nova rješenja predviđaju i ocjenjivanje službenika jednom godišnje umjesto dva puta, kao do sada, a unaprijeđen je i sam disciplinski postupak protiv onih koji naprave određene propuste.

– Predviđeno je formiranje disciplinske komisije poput Odbora za žalbe, koja bi rješavala sve postupke u svim organima uprave. Trenutno imamo situaciju da 95 odsto disciplinskih postupaka padne na sudovima, jer u principu institucije nemaju dovoljno pravnika da bi sprovele disciplinski postupak. Prema sadašnjim propisima za disciplinski postupak potrebna su tri pravnika u institucijama, a ima onih koji taj uslov ne ispunjavaju – rekao je Radeta.

Naglasio je da su unapređenja vidljiva na svakoj stranici pisanog zakona u odnosu na trenutno rješenje, ali da nadležni treba da odluče hoće li ono što je napisano na kraju i proći.

– Vlada treba da donese prvu odluku, koja može naravno da izmijeni sam zakon, a isto to mogu da urade i poslanici Narodne skupštine RS kada i ako taj zakon dođe pred njih. Od nas više ništa ne zavisi. Mi smo svoj stručni dio završili. Šta će biti dalje ne znamo – zaključio je Radeta.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS juče nismo dobili odgovore da li će i kada će se novi zakon o državnim službenicima naći pred ministrima i biti upućen u dalju parlamentarnu proceduru.

Naime, početkom ove godine iz nadležnog ministarstva u Vladi Srpske naveli su da je plan da pomenuti zakon bude pred poslanicima republičkog parlamenta u drugom kvartalu ove godine. Prošao je i treći kvartal, ali to zakonsko rješenje nije usvojeno u Vladi Srpske i proslijeđeno dalje na adresu Narodne skupštine RS.

Podzakonska rješenja

Aleksandar Radeta rekao je da je nakon usvajanja novog zakona o službenicima potrebno donijeti i nekoliko podzakonskih akata za primjenu samog zakona.

– I za donošenje tih podzakonskih akata biće potrebno dodatno vrijeme. Ali njihova izrada može da počne tek nakon što zakon prođe svu proceduru usvajanja – kazao je Radeta.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Smanjuje se životni vijek u Republici Srpskoj

Urednik

U Srpskoj rođeno 12 beba

Urednik

U BiH najmanje 50.000 patoloških kockara

Urednik

Ništa od minimalca od 1.000 KM: FBiH neće sprovesti ambiciozno najavljeni plan

Urednik

Koncertom Zdravka Čolića zvanično otvorena ski sezona na Jahorini

Urednik

Srpska bogatija za 28 beba

Urednik

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više