RS i BiH Vijesti

Koliko je kazni domaćim naftašima izrečeno za pola godine

Zbog kršenja uredbe o ograničenju marži na naftne derivate i drugih propusta, naftaši u Republici Srpskoj su, od marta pa do sada, kažnjeni sa više od 1,8 miliona KM.

Kako su za Srpskainfo potvrdili u Inspektoratu Srpske, nadležna tržišna inspekcija je od početka marta ove godine pa sve do 20. septembra sprovodila vandredne kontrole na benzinskim pumpnim stanicama.

– U navedenom periodu, obavljeno je 212 kontrola na BPS. Od ukupnog broja, u 134 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 268 prekršajnih naloga, čija vrijednost iznosi 1.847.400KM. U svim kontrolisanim subjektima, pored kontrola primjene uredbe o ograničavanju marže prilikom fiormiranja cijena, inspektori su kontrolisali i ostale parametre, kao što su isticanje cijena, kontrola porijekla robe, izdavanje računa, ispravnost mjernih uređaja i ostalo – kažu u Inspektoratu i podsjećaju da nabavna cijena na koju se obračunava marža, obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično.

U Inspektoratu RS ranije su rekli za Srpskainfo da većina kažnjenih pumpi, po izdavanju prekršajnog naloga od strane inspektora, traži sudsko odlučivanje. Tačnije, izrečenu kaznu je platio malo koji naftaš.

Kad je riječ o kršenju pomenute uredbe o maržama, inspektori su na terenu zaticali različite situacije. Tako je, u jednom slučaju, po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM.

Na drugoj pumpi, ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,7 KM. Naftaši su, naime, litar goriva litar goriva prodavali skuplje između par feninga i čak 0,30 KM, nego što su smjeli.

 

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

Ponovo opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru

Urednik

Meteorolozi objavili prognozu do 19. decembra

Urednik

Crveni krst Nevesinje: Podjela italijanskih paketa

Urednik

Najbolji drug Luke Bojovića ostatak kazne služiće u zatvoru u Trebinju – biće izručen iz Španije

Urednik

Za više od 270.000 građana: Isplata novembarskih penzija sutra

Urednik

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu neće donijeti promjene za građane BiH

Urednik

Sjećanje na prvi memorijal „Mišo Tamindžija“

Urednik

Rješenje problema se ni ne nazire: Iako su svi svjesni negativnih posljedica, telefoni ostaju u učionicama

Urednik

Detalji akcije „Magnet“: Oštetili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za desetine miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više