Hercegovina Vijesti

Srpski mlinari gube 8,5 miliona zbog zabrane izvoza

Direktor Poslovnog udruženja „Žitounija“ Zdravko Šajatović ocijenio je da zbog zabrane izvoza brašna, koja je i dalje na snazi, srpski mlinari gomilaju zalihe, gube dobru zaradu i tradicionalna tržišta, a moglo bi da bude ugroženo i snabdijevanje domaćeg tržišta brašnom tipa 400 u malim pakovanjima.

To je apslutno pogrešna politika, bez pravog obrazloženja. Petu nedelju molimo državu da ukine zabranu koja nije trebalo ni da se uvodi, a ona uopšte ne reaguje. Mogli smo da izvezemo brašna za oko 8,5 miliona evra, jer nikad veće cene nisu bile i plaćanje je 100 odsto avans“, rekao je Šajatović.

Dodao je da su umjesto toga magacini mlinara puni, a na srpska tradicionalna tržišsta u Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i djelimično Albaniji su došli izvoznici iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Turske.

U prve tri države smo izvozili oko 100.000 tona godišnje i nikada izvoz nije ugrožavao snabdjevenost domaćeg tržišta, jer su naši kapaciteti, kako dodaje, pravljeni za bivšu Jugoslaviju.

Šajatović je rekao da bismo za 10 do 15 dana bili u stanju da izvezemo 16.000 tona brašna u trenutzku kada je najbolja konjuktura, jer su cene sada oko 420 evra po toni.

„Kada nam ukinu zabranu izvoza, tržišta koja držimo već 50 godina će biti zasićena, a cena će da padne“, upozorio je Šajatović.

Šajatović je naveo da će mlinari zbog velikih zaliha morati da smanje proizvodnju, što znači da će biti ugrožena snabdjevenost domaćeg tržišta brašnom tipa 400 u pakovanjima do pet kilograma.

„Brašno tipa 400 čini svega 15 do 20 procenata od mlevenja pšenice i mlinarima se ne isplati da ga proizvode kad nemaju gde da skladište ostale proizvode“, objasnio je Šajatović.

On je rekao da mu nije jasno zbog čega je dozvoljen izvoz 100.000 tona pšenice u Sjevernu Makedoniju.

„Tamo smo, prema statistici, izvozili oko 68.000 tona godišnje, a ove godine je pre zabrane već izvezeno oko 60.000 tona. To bi značilo da ovih 100.000 tona ide u reeksport, što znači da oviim potezom omogućavamo da rade mlinski kapaciteti u regionu, a naše ćemo zatvoriti“, rekao je Šajatović.

 

Izvor: Tanjug

BONUS VIDEO

Slični članci

Pucnjava u Mostaru, oštećna tri automobila

Urednik

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više