Svijet

Cijena sirove nafte konačno u padu

Nakon sedam sedmica uzastopnog rasta, cijene nafte na globalnim tržištima su se smanjile za više od 2 posto zbog usporenog ekonomskog rasta, što će dovesti do smanjenja potražnje za naftom.

Na londonskom tržištu, cijena barela je prošle sedmice pala za 2.3 posto, dosegnuvši 84.80 dolara, a isto toliko je pala i cijena barela na američkom tržištu, spustivši se na 81.25 dolara.

U prethodnih sedam sedmica, cijena barela nafte u Londonu je porasla oko 18 posto, dok je na američkom tržištu porasla za više od 20 posto. Međutim, protekle sedmice je opadala sklonost investitora prema riziku zbog usporavanja najvećih svjetskih ekonomija, a postoji mogućnost da centralne banke duže zadrže visoke kamatne stope nego što se predviđalo.

Trgovci naftom su se okrenuli konsolidaciji, jer je opća sklonost prema riziku oslabila zbog povećanih ekonomskih izazova, od usporenog rasta Kine do zabrinutosti zbog rastućih kamatnih stopa. Ole Hansen iz Saxo banke je zabilježio da se fokus investitora okrenuo konsolidaciji nakon što su makroekonomske prepreke oslabile opću sklonost prema riziku.

Ranije se smatralo da će Kina, kao najveći svjetski uvoznik nafte, igraći ključnu ulogu u povećanju potražnje za naftom ove godine. Međutim, oporavak te zemlje nakon ukidanja mjera vezanih za COVID-19 je sporiji nego što se očekivalo.

 

Izvor: Klix.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Kobni ishod izbjegnut zahvaljujući malenom uređaju: Evo šta je spasilo život Dragiše Gudelja nakon što se ponovo srušio na terenu

Urednik

Napad u Јerusalimu, ubijeno troje, ranjeno šest ljudi

Urednik

Trebinjka Nikolina Milić: ‘Fenerbahče’ je novi izazov mojoj karijeri

Urednik

U Sjevernoj Koreji bilo glasova protiv predloženih kandidata na izborima prvi put nakon 60 godina

Urednik

Počeo Božićni post

Urednik

Bilećanka najbolja poenterka turskog prvenstva

Urednik

Počelo primirje, Izrael poslao poruku stanovnicima Gaze

Urednik

Objavljeni favoriti na EURO 2024, pogledajte gdje je Srbija

Urednik

Izrael i Hamas dogovorili primirje u zamjenu za puštanje dijela talaca

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više