Svijet Vijesti

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija „Ukrtransnafta“ obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda „Družba“ ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši uplatu za tranzit u uslovima sankcija EU.

„Ukrtransnafta je, zaista, 4. avgusta u 6.10 časova potpuno obustavila tranzit nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku, preko južnog kraka „Družbe“. Istovremeno nastavlja se tranzit kroz Bjelorusiju u pravcu Poljske i Njemačke“, saopštio je portparol ruske kompanije „Transnjeft“ Igor Demin.

On je pojasnio da ukrajinska kompanija pruža usluge transporta nafte uz 100% pretplatu.

„Međutim, prilikom plaćanja za tranzit preko teritorije Ukrajine, sredstva su vraćena na račun „Transnjefta“. Gasprombanka, preko koje se vrši plaćanja, obavestila nas je da je uplata vraćena zbog propisa EU, tj. sedmog paketa sankcija“, objasnio je Demin.

Tako je „Ukrtransnafta“ prestala da pruža usluge transporta nafte zbog nedostatka novčanih računa za ove usluge. „Obavijestili smo rusko Ministarstvo energetike, kao i ruske špeditere koji snabdijevaju resurse u pravcu ove tri zemlje, i Ukrtransnaftu, da novac ne ide i da se isplata ne može izvršiti“, zaključio je on.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Izrael napao teritoriju Irana

Urednik

Pariz: Pod upitnikom spektakularna ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Urednik

Iran napao Izrael i proglasio kraj akcije

Urednik

Đoković bez finala u Monte Karlu

Urednik

Novak Đoković danas u polufinalu Monte Karla

Urednik

Upozorenje za one koji šalju „gole fotografije“: Instagram najavio ozbiljan potez

Urednik

FOTO / Sezona tulipana u Istanbulu – lijek za oči

Urednik

Cijene nafte u blagom padu

Urednik

Borac i Leotar jure Kup

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više